دوره 4، شماره 2 - ( 1379 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 62-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Habibzadeh M J, Mansourabadi A. A Comparative Study of Embezzlement and Misappropriation of Public Property in Iranian Law. CLR 2000; 4 (2) :41-62
حبیب زاده محمد جعفر، منصورآبادی عباس. بررسی تطبیقی اختلاس و تصرف غیر قانونی در حقوق کیفری ایران. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1379; 4 (2) :41-62

1- دانشیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه تربیت مدرس
محمدجعفر حبیب زاده دانشیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس عباس منصورآبادی دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه تربیت مدرس جرم اختلاس و تصرف غیر قانونی از جمله جرائم علیه آسایش عمومی هستند که در ابعاد و جنبه های چندی با یکدیگر اشتراک دارند و در پاره ای دیگر متفاوتند. آنچه بیش از همه این دو جرم را به یکدیگر شبیه می کند، وصف و خصوصیت مرتکب است که در هر دو مورد، مرتکب باید "مستخدم دولت و یا شخص در حکم مستخدم دولت" باشد. مبنای اصلی تفاوت و جدایی این دو جرم نیز نوع و چگونگی "رفتار مجرمان" است؛ به این ترتیب که مصادیق رفتار مجرمانه در اختلاس "برداشت و تصاحب" و در تصرف غیر قانونی "استعمال، استفاده یا به مصرف رساندن غیر مجاز" است. اختلاس فقط شامل اموال منقول می شود، ولی هر دو دسته اموال منقول و غیر منقول، موضوع تصرف غیر قانونی قرار می گیرند. وجوه نقد اصولا موضوع تصرف غیر قانونی قرار نمی گیرند، زیرا به صرف برداشت این وجوه، جرم اختلاس بصورت تام واقع خواهد شد. در مورد سایر اموال باید با توجه به نحوه مداخله و سایر شرایط و اوضاع و احوال که ارتکاب عمل را فرا گرفته به تحلیل موضوع پرداخت. در صورتی که احراز واقع میسر نگردید، با توجه به اینکه اختلاس در بعد رکن مادی و روانی به شرایط و اجزایی بیش از تصرف غیر قانونینیاز دارد و با تمسک به قاعده تفسیر به نفع متهم، مداخله انجام پذیرفته را باید تصرف غیر قانونی به حساب آورد، نه اختلاس.
واژه‌های کلیدی: اختلاس، تصرف غیر قانونی

دریافت: 1391/2/8 | پذیرش: 1391/2/8 | انتشار: 1391/2/8