دوره 22، شماره 3 - ( 1397 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 136-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nesari E, Zamani S G. Environmental Expropriation in Foreign Investment Arbitration Practice. CLR 2018; 22 (3) :105-136
نساری الناز، زمانی قاسم. سلب‌ مالکیت زیست‌ محیطی در رویه داوری سرمایه‌گذاری خارجی . پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1397; 22 (3) :105-136

1- دانشجوی دکترای حقوق بین الملل عمومی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
2- دانشیارحقوق بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران ، drghzamani@gmail.com
حمایت از سرمایه­گذاری خارجی و حفاظت از محیط زیست دولت میزبان دو منفعت متعارض به نظر می­رسند. از یک سو، سلب مالکیت بعنوان موضوعی حائز اهمیت در حقوق سرمایه گذاری خارجی، در معاهدات سرمایه­گذای و نیز رویه داوری مورد توجه قرار گرفته است، و از سوی دیگر، دول میزبان با اعمال حاکمیت و با ادعای صیانت از محیط زیست و منابع طبیعی اقدام به سلب مالکیت از سرمایه گذار خارجی می کنند. در بررسی تعارض حقوق سرمایه گذاری خارجی و حقوق بین الملل محیط زیست، در برخی معاهدات، اسناد و آرا بین المللی به اولویت حفاظت از محیط زیست اشاره شده است. لیکن رویه داوری دعاوی مرتبط با سرمایه گذاری خارجی رویکرد قابل تاملی در این خصوص دارد. دیوان های داوری ادعای دولت میزبان مبنی بر وجود خطرات زیست محیطی را مورد بررسی قرار داده اند و در صورت تحقق سایر شرایط، این ادعا را موجبی برای مشروعیت سلب مالکیت ارزیابی کرده اند و از آنجاکه پرداخت غرامت از آثار سلب مالکیت مشروع است ، به لزوم پرداخت غرامت رای داده اند. در مواردی که مستند به رویه بین المللی یا یافته های دیوان، وقوع خطرات زیست محیطی جدی و مبتنی بر یافته های علمی تشخیص داده شود، دیوان اقدام دولت میزبان را قانونی ارزیابی کرده و پرداخت خسارت منتفی شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: قانون
دریافت: 1396/7/6 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار: 1397/8/24