دوره 23، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 72-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

rosta sekehravany M J, tabaie M A, jamali J, amini M. Comparative Study of the Situation and Effects of the Condition of Non-Responsibility in Commercial Insurance in the Legal System of Iran and England. CLR 2019; 23 (1) :49-72
روستاسکه روانی محمد جواد، طبایی مهشید السادات، جمالی جعفر، امینی منصور. بررسی تطبیقی وضعیت و آثار شرط عدم مسؤولیت در بیمه‌های بازرگانی در نظام حقوقی ایران و انگلیس. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (1) :49-72

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران
2- استادیار گروه حقوق، واحدالکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ، تهران، ایران ، dr_tabaie@yahoo.com
3- استادیار گروه حقوق، واحدالکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ، تهران، ایران
4- استادیار گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
شرط عدم مسؤولیت در بیمه کمتر مورد توجه پژوهشگران و قوانین موجود قرار گرفته است. مبهم بودن وضعیت این شروط و ارجاع وضعیت این شروط به شرایط خصوصی بیمه نامه، با توجه به الحاقی بودن عقد بیمه و قدرت معاملاتی برتر شرکت­های بیمه­گر امری قابل انتقاد بوده که غالبا نیز به ضرر بیمه گذاران و ذینفع بیمه­نامه­ها منتهی می­شود. هر چند با استفاده از برخی از مبانی حقوقی می­توان شرط عدم مسؤولیت نسبت به تعهد اصلی بیمه­گر را باطل اعلام کرد، اما این ابهام در مورد تعهدات فرعی بیمه­گرکماکان ادامه دارد. همچنین در مواردی که شرط عدم مسؤولیت جزئی بوده، هرچند چنین شرطی ناظر بر تعهد اصلی نیز باشد، با توجه به اینکه چنین شرطی اثر کلی عقد بیمه را از بین نمی­برد، نمی­توان باطل و یا مبطل عقد بیمه دانست، اما به صورت کلی ارجاع وضعیت شرط عدم مسؤولیت به شرایط خصوصی باب سوء استفاده را باز کرده است. به همین دلیل بازنگری در قوانین و مقررات موجود، از این منظر امری ضروری به نظر می­رسد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1397/5/8 | پذیرش: 1398/3/25 | انتشار: 1398/3/25