دوره 23، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 22-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ibrahimy A. Necessary Conditions for& Possibility of Performing the Lien Right in the Contractual Omission Obligations (Comparative Study Between Afghanistan& Iran Civil Law) . CLR 2019; 23 (1) :1-22
ابراهیمی علیرضا. شرایط ایجاد و امکان اجرای حق حبس در تعهدات منفی قراردادی (مطالعه تطبیقی در حقوق مدنی افغانستان و ایران) . پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (1) :1-22

استادیار حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه غرجستان، کابل، افغانستان ، alirezahazare@gmail.com
حق حبس یکی از ضمانت­اجراهای مقرره برای متعهدله، در مواجهه با تأخیر در اجرای قرارداد است. لیکن امکان اجرای این حق، در تعهدات منفی قراردادی تا کنون مورد بحث قرار نگرفته است. با توجه به اینکه حق حبس به معنی تعلیق اجرای تعهد و تعهد منفی نیز به معنای عدم اجرای یک عمل معین است، این پرسش مطرح می­شود که در صورت تحقق شرایط اجرای این حق، آیا امکان اعمال آن، در تعهدات منفی قراردادی وجود دارد؟ همچنین با توجه به تفاوت­های موجود میان دو نظام حقوقی افغانستان و ایران، شرایط ایجاد حق حبس نیز در دو نظام حقوقی مورد بحث مطالعه شده است. این پژوهش با روش مراجعه به منابع کتابخانه­ای و با شیوه بررسی تحلیلی_توصیفی داده­ها، این امر را مورد کاوش قرار داده که یافته­های این جستار حاکی از این است که موارد اعمال حق حبس و همین طور اسقاط این حق، در حقوق افغانستان گسترده­تر از حقوق ایران است. همچنین با مطالعه اصول کلی حقوقی، قواعد فقهی و همچنین موارد استفاده از این حق در تعهدات منفی قراردادی، این قاعده کلی به دست آمد که در هر دو نظام حقوقی مزبور، اگر اعمال حق حبس منجر به تلف موضوع تعهد منفی نشود، این حق قابل اعمال خواهد بود و در غیر این صورت، استناد به حق حبس، ممکن نخواهد بود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: قانون
دریافت: 1397/6/23 | پذیرش: 1398/3/25 | انتشار: 1398/3/25