دوره 23، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 126-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

attari N Z, ghanavati J, Vahid Ghasemi ahd V. The Analysis of «Expectation Interest» as a Criterion for Assessing Contractual Damages; The Comparison of Modern European Contract Law and Iranian Law. CLR 2019; 23 (1) :99-126
عطاری نازنین زهرا، قنواتی جلیل، قاسمی عهد وحید. تحلیل نفع‌متوقع به‌عنوان معیار ارزیابی خسارات قراردادی مقایسه حقوق نوین قراردادهای اروپایی و حقوق ایران . پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (1) :99-126

1- دانشجوی دکترای حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، مرکزی، ایران
2- دانشیار گروه حقوق خصوصی، پردیس فارابی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، ghanavaty@ut.ac.ir
3- استادیار گروه حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، مرکزی، ایران
نفعمتوقع با رویکرد حمایت از انگیزه وداعی طرفین از انعقاد قرارداد به‌عنوان کارآمدترین معیار ارزیابی خسارت در حقوق بیع مشترک اروپایی، طرح جامع مشترک ارجاع و اصول حقوق قراردادهای اروپایی مورد پذیرش قرار گرفته است. نفعمتوقع یعنی قرار دادن ‌‌‌‌زیاندیده در موقعیت پساقرارداد نه‌تنها دارای مبانی نظری خاص خود است بلکه از منظر اصول حاکم بر ضمانت اجراهای نقض قرارداد ازجمله اصل آزادی انتخاب ضمانت اجراهای کارآمد نیز قابل توجیه است. از حیث نظری میتوان به مبانی چون طبع معاملی قرارداد، قرارداد بهمثابه مال، همسویی با نظریه نقض کارآمد، لزوم ﺗﺄدیه بهنرخ‌‌‌‌ یومالاداء واصل جبران کامل خسارت استناد کرد. گرچه پذیرش این شیوه برآورد خسارت در حقوق ایران با توجه به ماده ۵۱۵ قانون آئین دادرسی مدنی با چالشهایی مواجه است، لیکن ارزیابی خسارت بر مبنای این معیار با توجه بهﺗﺄثیری که میتواند بر انگیزه متعاقدین در فرآیند معامله، تخصیص بهینه منابع و‌‌‌‌دستیابی بههدف قراردادی گذارد، کارایی ویژهای دارد. ازاین‌رو در مقاله کنونی با تحلیل کارایی این معیار و ارتباط آن با اصل آزادی انتخاب ضمانت اجرای کارآمد به امکان‌سنجی پذیرش آن در حقوق ایران پرداخته میشود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1397/7/22 | پذیرش: 1398/3/25 | انتشار: 1398/3/25