دوره 23، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 185-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

najafi H, sadeghi M, shahbazinia M. Vicarious Copyright Infringement in the legal system of Iranian and US . CLR 2019; 23 (2) :159-185
نجفی حامد، صادقی محمود، شهبازی نیا مرتضی. نقض نیابتی کپی‌رایت در حقوق ایران و آمریکا. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (2) :159-185

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه تریت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار حقوق مالکیت فکری، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، sadegh_m@modares.ac.ir
3- دانشیار حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
 در نظام حقوقی آمریکا، دادگاه‌ها، با استفاده از نظریه‌ نقض نیابتی کپی‌رایت و با هدف نیل به توسعه‌ فرهنگی، مسؤولیت ناشی از نقض کپی‌رایت را بر کسانی که به نحو غیر‌مستقیم، در شکل‌‌گیری آن نقش دارند، تحمیل می‌کنند. در این نظام، با احراز کنترل یکی بر دیگری و کسب منفعت مالی ناشی از نقض برای شخص واجد کنترل، مسؤولیت نیابتی به نحو تضامنی، اثبات می‌شود. در فقه و حقوق ایران، نظریه‌ عمومی مسؤولیت نیابتی وجود ندارد و مصادیق نقض نیابتی، مشمول قواعد عمومی مسؤولیت مدنی، همچون، اجتماع مباشر و سبب می‌باشند، که بنا بر نظر مشهور فقها، منتهی به مسؤولیت مباشر خواهد شد، مگر آنکه سبب در نظر عرف، اقوی محسوب شود. با توجه به نقش نظام کپی‌رایت در توسعه‌ فرهنگی جوامع، توصیه می‌شود دادگاه‌های ایرانی، ضمن توسعه‌ مفهوم اقوی بودن سبب، در برخی موارد، امکان تحمیل مسؤولیت بر کسانی را که ابزار نقض کپی‌رایت را تهیه می­کنند، فراهم کنند. در این تحقیق تلاش می‌شود با روش توصیفی تحلیلی و اشاراتی به برخی نوظام‌های حقوق نوشته مانند آلمان و فرانسه، مفهوم و شرایط نقض نیابتی کپی‌رایت در آمریکا و ایران تبیین شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1397/10/10 | پذیرش: 1398/3/30 | انتشار: 1398/3/30