دوره 15، شماره 2 - ( 1390 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 87-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Issaei Tafreshi* M, Hajian2, M M, Mohaghegh Damad3 S M, Yavari4 K. A Comparison between Gambling and Futures Contracts in English and Islamic Law. CLR 2011; 15 (2) :65-87
عیسائی تفرشی1 محمد، حاجیان2، محمد مهدی، محقق داماد3، سید مصطفی، یاوری4 کاظم. مقایسه قراردادهای آتی با قراردادهای قماری در حقوق انگلیس و حقوق اسلامی. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1390; 15 (2) :65-87

1- 1- استاد گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- 2- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- 3- استاد گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- 4- دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده قرارداد آتی، توافقی جهت خرید یا فروش میزان معینی از یک کالا به قیمت مشخص شده در لحظه انعقاد قرارداد، برای تحویل در آینده معین است. یکی از مهم‌ترین چالش‌ها درخصوص اعتبار قراردادهای آتی، شبهه قماری بودن این قراردادها است. در این مقاله، رهیافت حقوق انگلیس در مواجهه با این موضوع و همچنین مؤلفه‌‌های یک قرارداد قماری در حقوق اسلامی بررسی شده است. سپس با توجه به تفاوت‌های مشخص قراردادهای قماری و قراردادهای آتی، سعی در رفع کردن شبهه و توجیه قراردادهای آتی شده است. براساس یافته‌‌های این مقاله اولاً از حیث مواجهه با خطر، قمار، خلق یک خطر برای خطر کردن است، اما در قرارداد آتی، معامله‌گران با خطرهایی مواجهند که ضرورتاً در یک اقتصاد آزاد وجود دارد. ثانیاً از حیث مبنای کسب سود، قمار بر شانس و احتمال و تصادف بنا شده، در حالی که کسب سود در قراردادهای آتی، بر مبنای تجزیه و تحلیل بازار براساس مهندسی مالی است. ثالثاً محتوا و مقتضای ذات قمار، برد و باخت است، در حالی که محتوای قرارداد آتی امری متفاوت از صرف برد و باخت، از جمله خطرگریزی و خطرورزی است. در واقع قراردادهای آتی، یک سامانه انتقال خطر، محسوب می شود. رابعاً قالب یک قرارداد قماری، بازی است، در حالی که از حیث شکل، قرارداد آتی، در قالب یک معامله مالی منعقد می شود. نهایتاً آن‌که قرارداد آتی مشمول قمار نبوده، قابل توجیه است.

دریافت: 1390/2/23 | پذیرش: 1390/4/28 | انتشار: 1390/6/30