دوره 24، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 122-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sedighi A, Mojtahed Soleimani A. The role of prescription rules in the establishment and consolidation of the ownership entity، a comparative study of Islam, Iran and the English Law. CLR 2020; 24 (1) :87-122
صدیقی علیرضا، مجتهد سلیمانی ابوالحسن. نقش مرور زمان در ایجاد و تثبیت نهاد مالکیت(مطالعه تطبیقی حقوق اسلام، ایران و انگلستان). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1399; 24 (1) :87-122

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه خوارزمی، البرز، ایران ، alirezasedighi@msn.com
2- استادیار گروه حقوق خصوصی دانشکده حقوق، دانشگاه خوارزمی، البرز، ایران
 در فقه اسلامی دکترین مرور زمان نقش چندانی در ایجاد یا تثبیت نهاد مالکیت نداشته و لذا قبول نهاد مرور زمان در دوران معاصر توسط ممالک اسلامی عمدتاً جنبه اقتباسی از حقوق غرب داشته است. در قانون مدنی ایران نیز مرور زمان اثری در ایجاد یا تثبیت مالکیت ندارد. اما قانونگذار ایران در مقام ثبت عمومی املاک و تثبیت مالکیت ها به ناچار از دکترین مرور زمان و صرفاً از نوع مسقط آن بهره برده است. در حقوق انگلستان مرور زمان مملک سبب مهمی برای تثبیت و تحصیل مالکیت بوده است، امروزه علاوه بر ممالک غربی در قوانین اکثریت مطلق کشور های جهان مرور زمان در ایجاد و تثبیت نهاد مالکیت نقش بی همتایی دارد. در این پژوهش نقش دکترین مرور زمان در ایجاد و تثبیت نهاد مالکیت به نحو تطبیقی بررسی شد و نتیجه مهم اینکه حداقل در حوزه تثبیت مالکیتها بهره برداری از دکترین مرور زمان در حقوق ایران اجتناب ناپذیر می باشد.
دریافت: 1398/2/16 | پذیرش: 1398/8/26 | انتشار: 1399/3/30