دوره 24، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 152-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanavati J, afzal F. The Review of the Question of Fact on Arbitral Awards (Comparative Study: Arbitration in England v. Domestic Arbitration in Iran). CLR 2020; 24 (1) :123-152
قنواتی جلیل، افضل فریدالدین. نظارت موضوعی بر آرای داوری (مطالعه تطبیقی در داوری انگلیس و داوری داخلی ایران). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1399; 24 (1) :123-152

1- دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه تهران، پردیس فارابی، قم، ایران ، ghanavaty@ut.ac.ir
2- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه تهران، پردیس فارابی، قم، ایران
در سیستم داوری انگلیس و داوری داخلی ایران، نظارت ماهوی (غیرشکلی) اصولاً به مسائل حکمی محدود گشته و نهایی بودن یافته­های موضوعی داوران به عنوان یک اصل پذیرفته شده ، اما فقدان ممنوعیت صریح قانونی در مورد امکان نظارت موضوعی، ابهاماتی را در این زمینه برانگیخته است؛ در انگلیس، برخی «فقدان مبانی اثباتی» را به عنوان معیاری استثنائی، به­ویژه در داوریهای داخلی، موجب امکان نظارت موضوعی بر آرای داوری دانسته­اند، هرچند ظاهر قانون موضوعه، خصوصاً در اعطای اختیارات مطلق به داوران در مورد مسائل ادله، با این دیدگاه مغایر است؛ از طرفی در قواعد داوری داخلی ایران، امکان نظارت بر «قوانین موجد حق» و مسکوت ماندن حیطه اختیارات داوران در رابطه با ادله، موجب امکان نظارت بر مطلق مسائل حکمی، ولو در خصوص ادله و روند کلی کشف وقایع، می­باشد؛ این پژوهش با توصیف اجمالی حکم و موضوع، به رویکردهای مربوط به نظارت موضوعی پرداخته و در نهایت اگرچه امکان چنین نظارتی را برای دادگاه به لحاظ گسترش قلمروی نظارت حکمی، از منظر قواعد فعلی، متصور می داند، لیکن با توجه به اصل نهایی بودن تصمیمات داوری، روح مقررات و به بویژه تحلیل ماده 374 ق.آ.د.م، بر محدودیت مداخله دادگاه، به اشتباهات آشکار داور، تأکید دارد.

دریافت: 1398/2/16 | پذیرش: 1398/10/10 | انتشار: 1399/3/30