دوره 24، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 85-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghodsi M, Aslani F. Comparison of legal solutions to corruption caused by the relationship of power and wealth in Iran and Canada. CLR 2020; 24 (2) :59-85
قدسی محمد، اصلانی فیروز. مقایسه راهکارهای حقوقی مقابله با فساد ناشی از رابطه قدرت و ثروت در ایران و کانادا. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1399; 24 (2) :59-85

1- دانشجوی دکتری حقوق عمومی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران ، m.ghodsi@ut.ac.ir
2- دانشیار گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران
سوء استفاده از قدرت سیاسی و به کارگیری آن در جهت منافع شخصی، آفت ویرانگر نظام­های سیاسی است؛ از این رو، در گذر زمان  با شیوه­های مختلفی به مقابله با آنها پرداخته شده است. یکی از مؤثرترین این راهکارها، شیوه­های حقوقی مقابله با فساد است. در این مقاله، تفاوت­ها واشتراک­های این راهکارها در نظام حقوقی وسیاسی ایران و کانادا بررسی می­شود تا با مقایسه این راهکارها، نقاط قوت و ضعف آنها شناخته شود. دراین مقایسه، راهکارهای مؤثری همچون شفافیت منابع مالی مبارزات انتخاباتی و مشارکت سیاسی و قاعده منع تعارض منفعت کارگزاران سیاسی که باعنوان مشخص در کانادا به کارگرفته شده است، می­تواند در ایران مورد توجه قانون­گذار قرار گیرد. ازسوی دیگر، نقاط قوت این راهکارها در ایران، به ویژه راهکارهای مطرح شده در قانون اساسی باید به شکلی اثرگذار به کارگرفته شود.

واژه‌های کلیدی: قدرت سیاسی، فساد، ثروت، سوء استفاده.
دریافت: 1398/5/6 | پذیرش: 1399/3/26 | انتشار: 1399/6/30