دوره 24، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 53-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beygi Habib Abadi M, Isaea Tafreshi M, Shahbazinia M. Analises of Organic Theory of Directors in German, English And Iranian Law. CLR 2020; 24 (4) :25-53
بیگی حبیب آبادی محمد، عیسائی تفرشی محمد، شهبازی نیا مرتضی. تحلیل نظریه رکنیت مدیران شرکت‌های تجاری در حقوق آلمان، انگلیس و ایران. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1399; 24 (4) :25-53

1- دانشجوی دکتری، گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استاد، گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، tafreshi@modares.ac.ir
3- دانشیار، گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
یکی از مهم‌ترین نظریات در حقوق شرکت‌های تجاری نظریه رکنیت مدیران است .مطابق این نظر اراده و افعال مدیران به عنوان اراده و افعال شرکت تجاری تلقی می شود. از لحاظ تحلیلی شخصیت مدیران و شرکت‌های تجاری یکی بوده و این یکی انگاری به دو نوع مطلق و نسبی تقسیم بندی گردیده است. طبق نظر یکی انگاری مطلق، شخصیت مدیر در شرکت تجاری مستغرق شده و وجود شخصی مدیران نادیده انگاشته می شود و مطابق نظر دوم ضمن یکی انگاری شخصیت مدیران و شرکت تجاری وجود شخصی مدیران در روابط درونی شرکت تجاری نادیده انگاشته نمی شود و اراده مدیر در زمان تصمیم گیری یا انجام اقدامی برای شرکت، قائم مقام و مظهر اراده شرکت تجاری تلقی می گردد و تصمیم مدیر، تصمیم شرکت تلقی می شود. نظریه رکنیت مدیران شرکت‌های تجاری تأثیر به سزایی در مسؤولیت کیفری و مدنی شرکت‌های تجاری و عدم اعتبار تحدید اختیارات مدیران در مقابل اشخاص ثالث دارد. در گذشته صرفا هیأت مدیره شرکت تجاری به عنوان رکن شرکت تجاری تلقی می گردید، ولی در حال حاضر مدیران میانی نیز رکن شرکت تلقی می شوند. نظریه رکنیت در کشورهای آلمان و انگلیس پذیرفته شده است. در حقوق ایران هرچند اختلاف نظر در این خصوص وجود دارد، ولی  برخی از حقوقدانان متمایل به نظریه فوق می باشند.
دریافت: 1398/8/11 | پذیرش: 1398/10/21 | انتشار: 1399/12/20