دوره 20، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 163-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi M, Abdali M, Akbarineh P. Tortious Liability Arising from Ownership or Possession of Vehicle in Iranian and French Law. CLR 2016; 20 (4) :133-163
محمدی مهدی، ابدالی مهرزاد، اکبرینه پروین. مسئولیت مدنی ناشی ازمالکیت یاتصرف وسایل نقلیه درحقوق ایران وفرانسه. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1395; 20 (4) :133-163

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز،تبریز، ایران
2- دانشیار گروه حقوق خصوصی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
3- استادیار گروه حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحداهر، تبریز، ایران
هرگاه فردی به لحاظ رابطه بایک وسیله نقلیه ازجمله مالکیت یاتصرف، محافظت ازآن را عهده دارباشد وازناحیه آن وسیله نقلیه خسارتی به وجودآیدمسئول جبران خسارت وارده خواهدبود.
درحقوق ایران براساس قانون مسئولیت مدنی، مبنای مسئولیت مدنی برپایه تقصیراستوارشده است.مسئولیت دارنده وسیله نقلیه موتوری زمینی به صورت الزام به تحصیل بیمه اجباری شخص ثالث ودرحقوق فرانسه مسئولیت عینی است،که حتی باقوه قاهره هم ازبین نمی رود.درموردوسایل نقلیه غیرموتوری زمینی مالک یامتصرف بااثبات تقصیر به عنوان سببیت، مسئول خواهدبود درحالی که درحقوق فرانسه مبنای فرض تقصیرنسبت به نگهبان این وسایل اعمال می گردد. درموردوسایل نقلیه آبی قانون دریایی ایران به لزوم تقصیرمالک برای مسئول شناختن وی اشاره نموده است،قانون3ژانویه1967فرانسه نیز برغیرمفروض بودن خطای مالک کشتی تاکیددارد. در مورد وسایل نقلیه هوایی نیز مقررات موجودبرلزوم تقصیرمالک برای مسئول شناختن وی اشاره نموده است. در حقوق فرانسه مسئولیت ناشی ازوسایل نقلیه هوایی به دلیل ایجادخطرمسئولیت نوعی بوده وحتی بااثبات حوادث قهری نیزمنتفی نمی شود.

دریافت: 1395/5/12 | پذیرش: 1395/11/6 | انتشار: 1395/12/1