دوره 24، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 95-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidiam H, Rezaee A. The study of the Status of Social Responsibility in Investment Treatis: A comparative study of the law of Iran, Canada, Brazil and the European Union. CLR 2020; 24 (4) :55-95
حمیدیان حمید، رضایی علی. نقد و بررسی جایگاه مسؤولیت اجتماعی در چارچوب معاهدات سرمایه‌گذاری: با مطالعه تطبیقی حقوق ایران، کانادا، برزیل و اتحادیه‌اروپا. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1399; 24 (4) :55-95

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- استادیار گروه حقوق خصوصی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، a-rezaei@shirazu.ac.ir
شرکت­های فراملی در پی گسترش تجارت آزاد و به دنبال کسب سود بیشتر می­باشند و این موجب نادیده­گرفته شدن ابعاد اجتماعی اقداماتشان می­شود؛ بنابراین دولتهابرای تنظیم و تضمین مسؤولیت اجتماعی شرکتی از طریق مقررات سخت و موازین نرم مندرج در معاهدات سرمایه­گذاری اقدام کرده­اند. در این پژوهش جایگاه این مسؤولیت در معاهدات سرمایه­گذاری کشورهای کانادا،برزیل،اتحادیه­اروپا و در نهایت ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته ­است و به­نظر می­رسد رویکرد کشور برزیل و اتحادیه­اروپا در تضمین این مسؤولیت با توجه به تببین دقیق مصادیق و ارجاع به اسناد بین­المللی به نحو موفق­تری عمل نموده­باشد. در نظام حقوق معاهدات سرمایه­گذاری ایران نیز در دوره پسابرجام، روند مناسبی در تبیین قواعد مسؤولیت اجتماعی ملاحظه می­شود. هرچند این قیود عملا نتوانسته در ایجاد توازن میان منافع سرمایه­گذار خارجی و منافع عمومی مؤثر باشد و با چالش­هایی چون نقش  ماهیت سنتی معاهدات سرمایه­گذاری، ماهیت نرم قواعد و ابهام در تببین مفهوم مسؤولیت اجتماعی،عدم احراز شخصیت بین­المللی شرکت­های فراملی روبروست؛ بنابراین مراجع­داوری نیز بایستی با تفسیر متوازن حقوق سرمایه­گذار و کشور میزبان و قواعد کلاسیک سرمایه­گذاری به رشد و تحکیم این مسؤولیت کمک کنند. بازنگری مجدد مفاد معاهدات سرمایه­گذاری و توجه بیشتر به قواعد مسؤولیت اجتماعی نسبت به حمایت از سرمایه­گذار خارجی، راهکار دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
دریافت: 1399/2/24 | پذیرش: 1399/11/13 | انتشار: 1399/12/20