دوره 25، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 141-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghabooli dorafshan S M H. Children surrounded by smart toys: Protection of children’s privacy in the internet of things. CLR 2021; 25 (1) :115-141
قبولی درافشان سید محمد هادی، بختیاروند مصطفی، تدین سعدی مهسا. کودکان در محاصره اسباب بازی های هوشمند:حمایت از حریم خصوصی کودکان در اینترنت اسباب بازی ها. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1400; 25 (1) :115-141

1- استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشکده الهیات شهید مطهری، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، h.ghaboli@um.ac.ir
2- دانشیار گروه حقوق خصوصی و مالکیت فکری دانشگاه قم، قم، ایران
3- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی پردیس فارابی دانشگاه تهران، تهران، ایران
اسباب ­بازی ­های هوشمند متصل به اینترنت، که قادرند با کودک ارتباط برقرار و اطلاعاتی را از او دریافت و برای یک رایانه مستقر در مکان دیگر ارسال­کنند، در کنار مزایایی چون سرگرمی و آموزش، حریم خصوصی کودکان را با احتمال جدی نقض مواجه کرده­اند. اطلاعات جمع­آوری شده از کودک، ممکن­است توسط سازنده اسباب­بازی مورد سو­ء­استفاده قرار گیرد یا اشخاص ثالث به­طور غیرمجاز به آنها دست­یابند. در جستار حاضر، به روش توصیفی تحلیلی، چالش­های اسباب­بازی­های هوشمند برای حریم خصوصی کودکان و راهکارهای حقوقی رفع آنها بررسی شده است. حقوق آمریکا با قوانین و مقرراتی که سابقا راجع به حریم خصوصی کودکان در فضای مجازی تصویب کرده، سطح حمایتی نسبتا مطلوبی را برای کودکان تأمین کرده­است. اما حقوق ایران در این زمینه با نقص جدی مواجه است؛  لذا، نویسندگان با استفاده از راهکارهای حقوق آمریکا، پیشنهاد داده­اند در نظام حقوقی ایران نیز قانون خاصی در این راستا تصویب یا قوانین موجود اصلاح  شود. برخی قواعد و احکام عام فقه امامیه مؤید ضرورت حمایت از حریم خصوصی کودکان در اینترنت اسباب­بازی­ها است.

دریافت: 1399/5/28 | پذیرش: 1400/4/26 | انتشار: 1400/2/10