دوره 25، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 49-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akrami R, Jalili A. Preventive approach of criminal policy of Persian Gulf countries in the field of conflict of interest. CLR 2021; 25 (2) :25-49
اکرمی روح الله، جلیلی آیت الله. رویکرد پیشگیرانه‌ سیاست جنایی کشورهای حوزه خلیج فارس در عرصه تعارض منافع. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1400; 25 (2) :25-49

1- دانشیار گروه حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران ، r.akrami@qom.ac.ir
2- دانش آموخته دکتری حقوق عمومی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم
وضعیت تعارض منافع که ناظر بر پدیداری اصطکاک میان الزامات شغلی و منافع شخصی کارگزاران نهادهای دولتی و عمومی می­باشد از مهم­ترین زمینه­های بروز فساد در ساختار نظام اداری است که ممکن است افراد را به سوءاستفاده از موقعیت خویش و ترجیح منافع خصوصی بر مصالح عمومی سوق دهد. از همین­رو طراحی یک سیاست جنایی جامع جهت مدیریت وضعیت مزبور امری لازم است. موفقیت مدیریت چنین وضعیتی در گروی تمرکز بر تدابیر کارا در جهت پیشگیری از بروز آن است. نظر بر اهمیت مطالعات تطبیقی در تحقیق حاضر با روشی توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ به این مسأله بوده­ایم که کشورهای حوزه خلیج فارس چه رویکردی نسبت به مدیریت منافع تعارض و پیشگیری از مفاسد مترتب بر آن اتخاذ کرده­اند. یافته­های پژوهش نشان می­دهد کشورهای ایران، بحرین و قطر تاکنون نتوانسته­اند از طریق تقنین این مسأله را به طور خاص و مستقل مدیریت کنند. در مقابل سایر کشورها با معماری سیاست جنایی تقنینی تلاش کرده­اند از فساد ناشی از چنین وضعیتی پیشگیری کنند که این امر هم از طریق تدابیر پیشگیری اجتماعی، به ویژه در قالب کدهای اخلاقی و هم با تدابیر پیشگیرانه وضعی نظیر کنار نهادنِ شخص از موقعیت دولتی یا سلب منفعت خصوصی از او، الزام به خودداری از مداخله در موضوعی که نفع شخصی در آن دارد و نیز افشای منافع خصوصی که با کنترل پذیریِ وضعیت تعارض منافع، افراد را از سوءاستفاده بازدارد سامان یافته است.
دریافت: 1400/5/23 | پذیرش: 1400/8/7 | انتشار: 1400/9/1