دوره 26، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 28-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

akbarian tabari M, Jafarzadeh M. Competitive Analysis of Territorial Restrictions in Vertical Agreements(A Comparative Study of American, European Union, and Iranian Law). CLR 2022; 26 (2) :1-28
اکبریان طبری معصومه، جعفرزاده میرقاسم. تحلیل رقابتی محدودیت‌های سرزمینی در توافق‌های عمودی(مطالعه تطبیقی در حقوق آمریکا، اتحادیه ‌اروپا و ایران). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1401; 26 (2) :1-28

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، m-jafarzadeh@sbu.ac.ir
محدودیت ­های سرزمینی معمولاً توسط بنگاه های اقتصادی بالادست، در خصوص محدوده فروش محصولات موضوع قرارداد، یا بر اساس ویژگی ها و خصوصیات مشتریان، در زنجیره تولید یا توزیع بر شرکت­های پایین‌دست تحمیل می­ شوند. یکی از موضوعات بحث ‌برانگیز، بررسی مغایرت یا عدم مغایرت این محدودیت‌ها با حقوق رقابت است. این پژوهش در جستجوی پاسخی روشن به این پرسش اساسی است که آیا محدودیت‌های سرزمینی لزوماً ناقض حقوق رقابت تلقی شده یا جزء محدودیت‌های مظنون­ قرار ­دارند. نتایج این مطالعه تطبیقی نشان می‌دهد که این محدودیت‌ها در­حقوق رقابت ایالات ‌متحده آمریکا، طبق قاعده معقولیت ارزیابی می­ شوند. درحالی ‌که در حقوق اتحادیه اروپا، معافیت­هایی­ برای ارزیابی آثار رقابتی پیش‌بینی‌ شده که ­در صورت انطباق با معیارهای اعلام ‌شده، مشروع قلمداد می­شوند. در برابر، ­در نظام حقوقی ایران قانونگذار به‌‌صورت مطلق، صرفاً به ذکر دو مصداق در ماده 44 ق.ا.س.ک.ا به‌عنوان شروط محدودکننده ضد رقابتی بسنده نموده است. از این‌رو تحقیق حاضر پس از تبیین مفهوم و پیامدهای اقتصادی، به بررسی و تحلیل رویه­ محاکم و قوانین ایالات‌ متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و حقوق ایران از منظر حقوق رقابت می­پردازد و ضمن انعکاس کاستی­ ها، پیشنهاد‌هایی مبنی بر اصلاح مقررات ایران، برای انطباق بیشتر با مبانی و اهداف حقوق رقابت، ارائه می ­کند.
دریافت: 1401/7/9 | پذیرش: 1401/8/17 | انتشار: 1401/9/10