دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ۱۳۸۴ )                   جلد ۹ شماره ۲۰ صفحات ۷۴-۴۷ | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

- -, - -, - -. Ne Bis in Idem Principal in International Criminal Law. CLR 2005; 9 (20) :47-74
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-333-fa.html
حبیب زاده محمد جعفر، اردبیلی محمدعلی، جانی پور مجتبی. قاعده منع محاکمه و مجازات مجدد در حقوق کیفری بین‌المللی. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. ۱۳۸۴; ۹ (۲۰) :۴۷-۷۴

URL: http://clr.modares.ac.ir/article-۲۰-۳۳۳-fa.html


۱- گروه حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
۲- دانشگاه بهشتی
۳- دانشگاه تریت مدرس
چکیده:   (۱۰۹۳۶ مشاهده)
چکیده قاعده منع محاکمه و مجازات مجدد از قواعد مهم حقوق کیفری داخلی است. برا ساس این قاعده، کسی را نباید دوبار برای یک جرم محاکمه و مجازات کرد. این قاعده در اسناد بین‌المللی و منطقه‌ای حقوق بشر مطرح شده است. قاعده منع محاکمه و مجازات مجدد در اساسنامه دادگاههای کیفری بین‌المللی، اعم از نظامی، موقت و خاص و دائمی نیز پذیرفته شده است. تحولات حقوق کیفری بین‌المللی نشان می‌دهد که احساسات عمومی جهانی، تمایلی به تکرار محاکمه و اجرای مجازات نسبت به رفتار مجرمانه واحد ندارد. صلاحیت دادگاه کیفری بین‌المللی دائمی، تکمیلی است و بر این اساس، اگر دادگاههای ملی به‌طور کامل و با رعایت اصول دادرسی عادلانه، اقدام به رسیدگی کنند، دلیلی برای پذیرش صلاحیت دادگاه بین‌المللی وجود ندارد و در این صورت، محاکمه و مجازات مجدد منتفی است. اگر دادگاههای داخلی، اصول دادرسی عادلانه را مراعات نکنند، دادگاه بین‌المللی خود را صالح به رسیدگی می‌داند. این اقدام دادگاه بین‌المللی موجب نقض قاعده منع محاکمه و مجازات نیست؛ زیرا رسیدگی دادگاه ملی، بدون رعایت اصول دادرسی شناخته شده بین‌المللی، محاکمه عادلانه و منصفانه تلقی نمی‌شود. مهمترین ایراد بر اساسنامه دادگاه کیفری بین‌المللی دائمی در مقایسه با اساسنامه‌های دادگاههای کیفری بین‌المللی موقت این است که این دادگاه، در صدور حکم، ملزم به احتساب مجازات اعمال شده دادگاه ملی نیست و این امر به منزله نقض قاعده منع مجازات مجدد محسوب می‌شود.
متن کامل [PDF 237 kb]   (۵۶۲۰ دریافت)    

دریافت: 1383/3/4 | پذیرش: 1384/3/8 | انتشار: 1384/3/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.