عیسائی تفرشی* محمد، شاه محمدی محمد، صادقی محمود. استرداد سود تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض، ضابطهای برای جبران خسارت ناشی از نقض حقوق مالکیت فکری (مطالعه تطبیقی). پژوهشهای حقوق تطبیقی. 1391; 16 (1) :131-157
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-1097-fa.html
1- 1. استاد گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- 2. دکتری حقوق خصوصی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- 3. دانشیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (6600 مشاهده)
چکیده
استراد سود تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض، روشی برای جبران خسارت وارد به حقوق مالکیت فکری و مبتنی بر قاعده جلوگیری از دارا شدن ناعادلانه است که از سوی برخی کشورهای پیشرو در زمینه حقوق مالکیت فکری به عنوان ضمانت اجرای نقض این حقوق، پیش بینی شده است.
این ضابطه جبران خسارت، ممکن است از سوی خواهان در کنار ضابطه منفعت تفویت شده خواهان یا جایگزین آن مورد مطالبه قرار گیرد و اگر موجب محاسبه مضاعف خسارت نگردد، روش مناسبی برای محاسبه خسارت است.
براساس این ضابطه، خواهان به صرف اثبات معاملات ناقض، مستحق استرداد سود حاصل از آن معاملات خواهد بود؛ مگر این که خوانده اثبات کند تمام یا بعض سود حاصل از معاملات مذکور منتسب به عواملی غیر از حق فکری نقض شده است.
در قوانین خاص مالکیت فکری کشورمان، چنین ضابطه ای پیش بینی نشده است؛ ولی با توجه به پذیرش قاعده منع دارا شدن بلاجهت در فقه و حقوق، از جمله در مبحث استیفا (که براساس آن، اجازه استرداد اموال و دارایی تحصیل شده بلاجهت بدون ارتکاب خطا داده شده) می توان نتیجه گرفت زیاندیده به طریق اولی می تواند منافع تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض حقوق مالکیت فکری (ارتکاب خطا) را مسترد کند.
دریافت: 1391/2/18 | پذیرش: 1391/3/30 | انتشار: 1391/3/31