پیش انتشار بهار 1404                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، akhoundi@pnu.ac.ir
2- استادیار، عضو هیأت علمی گروه حقوق، مؤسسه آموزش عالی خراسان، مشهد، ایران.
چکیده:   (29 مشاهده)
در نظام­های حقوقی ایران و آمریکا  شروط انتقال مسئولیت در برابر اشخاص ثالث به­ منظور مدیریت ریسک­ها (خطرها)ی وابسته به قرارداد مورد استفاده قرار می­گیرد و در فرض ورود خسارت به ثالث و مآلاً طرح دعوای خسارت از سوی او، حقوق و تکالیف طرفین قرارداد را تغییر می­دهد. از آنجا که تعیین قلمرو، ماهیت و آثار شرط انتقال مسئولیت تا حدود زیادی بستگی به توافق طرفین و نحوه­ تنظیم شرط دارد، درک و فهم طرفین از مفهوم شرط انتقال مسئولیت تأثیر بسزایی در تعیین ماهیت، آثار و در نهایت قابلیت اجرای این شرط در مراجع قضایی خواهد داشت.
در این پژوهش تحلیلی و تطبیقی، ضمن بررسی مفهوم شرط انتقال مسئولیت در برابر اشخاص ثالث، درصدد پرداختن به ماهیت، نحوه­­ اجرا و آثار این شرط در قراردادهای خصوصی دو نظام حقوقی ایران و آمریکا می­باشیم. مطابق مفاد شرط انتقال مسئولیت در برابر اشخاص ثالث، یکی از طرفین رابطه­ قراردادی می­تواند ریسک مسئولیت نهایی ضرر و خسارت تحمیل­شده بر طرف دیگر ناشی از دعاوی ثالث را بپذیرد و تعهد مشروطٌ­علیه نیز از این حیث تعهد به نتیجه محسوب است. اگرچه شروط انتقال مسئولیت علی­الاصول بین طرفین نافذ و صحیح هستند، لیکن به ­منظور حفظ حقوق اشخاص ثالث در برابر او قابل استناد نمی­باشند.

 
     
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: حقوق تطبیقی
دریافت: 1403/8/11 | پذیرش: 1403/12/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.