۲۹ نتیجه برای تصفیه
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۳ )
چکیده
کربن از منابع غذایی رشد میکروارگانیسمها بوده و وجود آن با سایر مواد آلاینده در پساب برخی از کارخانه های مواد غذایی و راهیابی آن به منابع آب زیرزمینی سبب مشکلات زیست محیطی متعدد می شود. یکی از آلوده کننده های محیط زیست پساپ کارخانه نوشابه سازی بوده و در بعضی مواقع ژله شدن آن که در اثر مقدار زیاد بار آلی افزوده شده به پساب مورد تصفیه می باشد. در این تحقیق میکروارگانیسمهایی از سطوح مختلف کارخانه، همچنین از لجن فعال آن جدا شد. از میان این میکروارگانیسمها مخمرها به علت فعالیت در محیطی با غلظت زیاد قند و pH قلیایی انتخاب شدند. از میان ۱۲ مخمر، مخمر شماره (Pichia Satoi) ۱۱ بیشترین کاهشTOC را نسبت به سایر مخمرها از خود نشان داد (۸۷,۵ درصد کاهش). شرایط بهینه از نظر pH، دما و دور همزن برای این مخمر به ترتیب ۹،۲۰۰ rpm ۳۰°C بود
دوره ۴، شماره ۱۲ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
چکیده
در بررسی میزان افت روغن در خطوط تصفیه روغن یکی از کارخانجات روغن نباتی که روغن خام سویا را تصفیه مینمود، مرحله خنثی سازی قلیایی مورد مطالعه قرار گرفت. افت های این مرحله به دو دسته افت اجباری ناشی از حذف اسیدهای چرب آزاد و سایر ناخالصی های همراه روغن و افت اضافی ناشی از هیدرولیز روغن توسط قلیا و همراهی روغن خنثی با جریان خلط صابون خروجی از سانتریفوژ تقسیم بندی شدند. روش اندازه گیری افت کل و هر یک از این دو افت اجباری و اضافی بر مبنای تجزیه های آزمایشگاهی و محاسبات ساده موازنه جرم ارائه گردیده است. نسبت افت اضافی در مقایسه با افت کل، اسیدیته و افت اجباری محاسبه گردید. میزان افت اضافی روغن در نمونه برداری های مختلف بسیار متغیر و از ۷۲/۰ تا ۱۴/۲ برابر افت اجباری روغن به دست آمد. ملاحظه گردید که در برخی موارد تا ۷۰ درصد از افت کل روغن مربوط به افت اضافی می باشد. هیچ ارتباط معنی داری بین اسیدیته روغن و میزان افت اضافی به دست نیامد، به طوریکه هم بیشترین و هم کمترین درصد افت اضافی در دو نمونه با مقادیر بیشینه اسیدیته، نزدیک به هم مشاهده گردید. همچنین میانگین افت کل ۱۱/۳ برابر اسیدیته محاسبه گردید که بیش از میزان قابل قبول است. نتایج بدست آمده به خوبی نشان می دهد که افت روغن پیش از آنکه متأثر از کیفیت روغن خام ورودی به تصفیه خانه باشد، تحت تاثیر شرایط عملیاتی قرار می گیرد که کنترل صحیح این شرایط در مرحله خنثی سازی به منظور کاهش میزان افت روغن، لازم و حیاتی است.
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
موضوع: بیورکتورغشایی اسمزی یکی از بهترین روشهای تصفیه فاضلابهای صنعتی میباشد مزیت اصلی استفاده از فرآیند اسمزی عمل کردن آن در فشارهای پایین هیدرولیکی است که دارای عملکرد بهتری در حذف آلایندهها و مصرف انرژی پایین نسبت به روشهای دیگر میباشد.
روش تحقیق: در این تحقیق نانو ذرات حفرهدار دیاکسید تیتانیوم با سطح ویژه و دیواره آناتاز از طریق فرآیند گرمایی با استفاده از ستیلتریمتیلآمونیوم بروماید (CTAB) بهعنوان عامل هدایت کننده سطح فعال و عامل ایجاد کننده منافذ، سنتز شد. غشاهای نانوکامپوزیت اولترافیلتراسیون با استفاده از دیاکسید تیتانیوم (TiO۲) اصلاح شده (MT) و پلیسولفون (PSf) به روش وارونگی فازی ساخته شدند. ریختشناسی و ساختار غشاهای بدست آمده و نانو ذره توسط میکروسکوپ الکترون روبشی (FESEM)، پراش اشعه ایکس (XRD)و میکروسکوپ الکترون عبوری (TEM) مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از محلول خوراک آلبومین سرم گاوی (BSA) بهعنوان فاضلاب شبیهسازی شده استفاده گردید. غشاهای اولترافیلتراسیون ساخته شده به ترتیب در سامانه یورکتورغشایی اسمزی (OMBR) به دلیل انرژی و رسوب کمتر مورد آزمایش قرار گرفتند. محلول % ٦/٠ پلی (سدیم ٤- استایرن سولفونات) بهعنوان محلول اسمزی مورد استفاده قرار گرفت. عملکرد جداسازی مقایسهای و خواص ضد رسوب هر دو جهت نانوکامپوزیتهای ساخته شده در تجزیهوتحلیلهای متعددی مانند اندازهگیری زاویه تماس با آب، شار آب خالص و تصفیه غلظتهای متفاوتی از محلول آلبومین سرم گاوی (BSA) و مقاومت در برابر رسوب مورد بررسی قرارگرفته است.
نتایج اصلی: نتایج نشان میدهد که به دلیل افزودن نانو ذرات MT به بستر پلیمری، آبدوستی و انرژی سطح غشا افزایش یافت که منجر به بهبود عملکرد غشا شد. غشای حاوی ١% نانوذرهی اکسید تیتانیوم بهترین نتیجه را نشان داد. بهعنوان مثال برای خوراک با غلظت ppm٢٠٠ فلاکس آب از L/ m۲.h) ۲۰ تا ۵/۳۸ (افزایش یافت و همچنین درصد محلول کشنده بازگشتی نیز از (۳۰ تا g/m۲.h ۶/۱۹) کاهش یافت. بازیابی فلاکس در این غشا ٩٦ درصد بود که نشاندهندهی خاصیت ضدرسوبی غشای نانوکامپوزیت اصلاح شده میباشد.
محمود صادقی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۲ )
چکیده
محمود صادقی
استادیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس
اصولا ورثه مسئولیتی در قبال تعهدات، دیون و سایر الزامات مورث ندارند، زیرا هر کس مسئول ایفای تعهدات خود در برابر دیگران است و شخصیت انسان که می تواند در برابر دیگران صاحب حق و تکلیف شود، با فوت او از بین می رود. با وجود این، اگر از مورث مالی به جا بماند و ورثه ترکه را قبول کنند، مسئولیت تصفیه ترکه بر عهده آنها قرار می گیرند، ولی اگر ترکه را رد کنند، تصفیه ترکه با دادگاه خواهد بود و مسئولیتی متوجه ورثه نمی شود. قبول ترکه توسط ورثه، اماره کفایت ترکه نسبت به دیون است و با اعلام آن، ورثه بطور ضمنی، متعهد به ادای دیون متوفی از محل ترکه می شوند. اما اگر ترکه برای ادای دیون کافی نباشد، و ارثی که آن را قبول کرده، با اثبات این امر، تکلیفی نسبت به ادای دین مازاد بر میزان ترکه نخواهد داشت. با فوت محکوم علیه، اجرای محکومیتهای مدنی و مالی و جبران ضرر و زیان حاصل از جرم او، تا حدود ارزش ماترک بر عهده وراث قرار می گیرد، اما محکومیتهای کیفری شخصی او، مانند مجازاتهای بدنی و سالب آزادی و جزای نقدی، متوجه ورثه نمی شود. در دعاوی حقوقی با فوت خوانده، دعوا موقتا متوقف می شود و پس از تعیین جانشین، مجددا به جریان می افتد، اما در دعاوی کیفری با فوت متهو، دعوا به کلی ساقط می گردد، مگر اینکه علاوه بر جنبه عمومی دارای جنبه خصوصی نیز باشد که در این صورت، پس از تعیین جانشین، همانند دعوای مدنی، مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
دوره ۷، شماره ۲۵ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
فندق یک منبع غنی از انرژی و حاوی ۶۰-۴۰ درصد لیپید است و به خاطر داشتن مقدار بالای روغن، اسیدهای چرب ضروری ، فیتواسترول ها، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد. با این حال ،محصولات اکسیداسیونی فیتواسترولها (POPs) می توانند اثر سویی بر سلامتی داشته باشند. در این مطالعه آثار فرآیند پالایش بر اسیدهای چرب، فیتواسترولها، POPs و مقدارتوکوفرولهای روغن فندق بررسی شد. بعد از جداسازی و غنی سازی با کروماتوگرافی ستونی(SPE) ، اسیدهای چرب، فیتواسترولها و POPs با کروماتوگرافی گازی و توکوفرولها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند. مراحل مختلف تصفیه اثر ناچیزی بر ترکیب اسیدهای چرب روغن فندق داشت. اگرچه، این مراحل روی ترکیبات فیتواسترولها، POPs و مقدار توکوفرولها تاثیر قابل توجهی داشت، بطوری که در آخر فرآیند تصفیه شیمیایی، مقادیر کلی فیتواسترولها، POPs و مقدار توکوفرولها به ترتیب از ppm۸/۱۳۶۹ ،ppm۵۷/۱۰ وppm ۴/۳۳۴ به ppm۱۰۶۱ ،ppm۱۹/۳ وppm ۱۸۳ کاهش پیدا کردند.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
غلظت بالای نمک در فاضلاب تولیدی برخی صنایع و نیز آب مصرفی مناطق ساحلی و کویری، سبب افزایش شوری و ایجاد مشکلات عدیده در امر تصفیه فاضلاب می شود. در این تحقیق کارآیی دو سیستم پیشرفته تصفیه فاضلاب شامل راکتورهای بیوفیلمی با بستر متحرک (MBBR) و راکتورهای ناپیوسته متوالی (SBR) تا غلظت mg/L ۳۰۰۰۰ نمک در شرایط ناپیوسته در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
طبق نتایج حاصل، کارایی هر دو سیستم در تصفیه و حذف شوری در مقادیر پایین (۵/۰%) معادل ۹۴ درصد بوده است اما در غلظت بالای نمک (۳%)، راندمان حذف شوری در سیستم SBR (۹۰ درصد) نسبت به MBBR (۸۳ درصد) افزایش یافته است. بعبارتی رشد معلق میکروارگانیسم ها در راکتورهای سری SBR در مقایسه با رشد چسبیده بر روی آکنه های موجود در سیستم MBBR از توانایی و قابلیت بیشتری برای حذف شوری برخوردار می باشند. در رابطه با COD نیز به ترتیب در سیستمهای MBBR و SBR حذف ۷۸ و ۸۵ درصد حاصل شد. در مطالعه اثر شوک بر کارائی سیستمها با افزایش ناگهانی غلظت نمک به mg/L ۵۰۰۰۰، راندمان حذف شوری در سیستمهای MBBR و SBR به ترتیب به حدود ۵۶ و ۶۸ درصد کاهش یافت که بعد از گذشت ۲۸ روز به حالت قبل بازگشت.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: فلزات سنگین بهدلیل ماندگاری طولانیمدت، از مهمترین آلایندهها در محیطهای خاکی و آبی هستند. هدف مطالعه حاضر، جداسازی باکتری حلکننده فسفات از پساب فلزی، بررسی میزان مقاومت، حذف فلز توسط آن و تاثیر فسفاتاز در حذف فلزات بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر جداسازی باکتری حلکننده فسفات و شناسایی جدایه با آزمونهای بیوشیمیایی و مولکولی صورت گرفت. فسفاتاز بهروش رنگسنجی، میزان مقاومت جدایه به فلزات با کمترین غلظت مهارکنندگی ((MIC و کشندگی MBC)) و میزان حذف فلزات با جذب اتمی اندازهگیری شد. تغییرات سطح سلولهای در معرض فلز با طیفسنجی تبدیل فوریه مادون قرمز و اثر فسفاتاز در حذف فلزات بررسی شد. دادهها توسط آزمون دانکن بهکمک نرمافزارهای Excel ۲۰۱۳ و SPSS ۲۰ تحلیل شدند.
یافتهها: جدایه سراشیا پروتئوماکولانس شناسایی شد که اسیدفسفاتاز تولید میکرد. بیشترین MIC۵۰ و MBC بهترتیب مربوط به نیکل و سرب و بیشترین میزان حذف مربوط به سرب بود. میزان مقاومت جدایه به دو فلز کروم و کادمیوم اندک و MIC آنها بهترتیب کمتر از ۰/۱ و کمتر از ۱میلیمولار، و میزان حذف کروم و کادمیم بهترتیب حدود ۱۸% و ۴۸% بهدست آمد. طول موج cm-۱۳۳۹/۹۸۸ مربوط به Pb۳(PO۴)۲ در سلولهای تیمارشده با ۵میلیمولار سرب مشاهده شد. سویه جداشده در مورد سرب بیشترین مقاومت و حذف را نشان داد. مکانیزم حذف نیکل تنها مربوط به عوامل سطح سلولی بود، در حالی که سرب علاوه بر سلول، توسط فسفاتاز نیز حذف شد.
نتیجهگیری: سراشیا پروتئوماکولانس باکتری حلکننده فسفات پساب فلزی است. این باکتری آنزیم فسفاتاز تولید میکند که عامل حذف فلز سرب است.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
پساب حاصل از استفاده آب در مصارف خانگی، صنایع و کارخانهها سبب عوارضی زیست محیطی میشود که با ایجاد بوی نامطبوع، محیط مناسبی برای رشد باکتریهای بیماریزا فراهم می کند. در این پژوهش پس از جداسازی میکروارگانیسمهای بومی پساب صنایع عرقگیری گیاهی، توانایی آنها برای کاهش میزان اکسیژن خواهی زیستی BOD و میزان اکسیژن خواهی شیمیایی COD پساب بررسی شد.
از قسمتهای مختلف پساب صنایع عرقگیری کاشان نمونه برداری شد. پس از انتقال نمونهها به آزمایشگاه، از محیط کشت لیزوژنی براث، برای جداسازی باکتریها استفاده شد. جدایه ها بر اساس ویژگی ظاهری و زیست شیمیایی تفکیک شدند. از میان ۶۹ جدایه ها، چهار جدایه برای سنجش توانایی کاهش BOD و COD انتخاب شده و به پساب کارخانه عرقگیری افزوده شدند. کاهش BOD پس از پنج روز با استفاده از دستگاه BODمتر و کاهشCOD به روش تیتراسیون اندازهگیری شد. جدایهها بر اساس آزمونهای زیست شیمیایی شناسایی شدند.
پس از افزودن سویههای منتخب به پساب، میزان BOD و COD ، به ترتیب به ۸۲/۷۱- ۴۳/۴۷ درصد و ۷۹/۴۴-۵۰/۵۶ درصد کاهش یافت. همچنین با افزودن کنسرسیوم سویه ها به پساب، میزان BOD و COD به ترتیب ۲۱/۸۳-۶/۷۶ و ۲۹/۵۷-۳۲/۳۸ درصد کاهش یافت.
طبق نتایج بدست آمده، پساب حاوی سویههای باکتریایی است که توانایی بالایی در کاهش میزان BOD وCOD و همچنین تجزیه مواد آلی موجود در پساب دارند، به گونهای که با استفاده مجدد از پساب تصفیه شده، امکان سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و صنعت وجود دارد. بنابراین میتوان از این سویهها برای تصفیه پساب صنایع عرقگیری گیاهی استفاده نمود.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده در این تحقیق، از متدولوژی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف به منظور بررسی تاثیر متغیرهای مستقل شامل غلظت بنتونیت (gr/li ۵-۵/۱)، غلظت ژلاتین (gr/li ۰۸/۰-۰۲/۰) و زمان (۸۰-۳۰ دقیقه) در دما و pH ثابت بر رنگ، کدورت، درجه خلوص اصلاح شده، خاکستر و قند انورت شربت خام تصفیه شده با بنتونیت و ژلاتین به منظور تولید مستقیم قند مایع انورته و بهینه سازی عملیاتی فرآیند تصفیه شربت استفاده شد. از مدل چند جمله ای درجه دوم برای پیش بینی میزان متغیرهای وابسته استفاده شد. ضرایب تبیین مدلهای رگرسیونی برازش شده برای پارامترهای رنگ، کدورت، خاکستر، درجه خلوص اصلاح شده و قند انورت در فرآیند تصفیه شربت به ترتیب ۹۰/۰، ۸۴/۰، ۹۰/۰، ۹۲/۰ و ۹۹/۰ تعیین شدند. آنالیز واریانس اثر کلی متغیرهای فرآیند در مدل های رگرسیونی نشان داد که پارامترهای تصفیه شربت خام عمدتا تحت تاثیر زمان واکنش و سپس غلظت ژلاتین و بنتونیت قرار دارد. شرایط بهینه تصفیه برای به حداقل رساندن میزان رنگ، کدورت و خاکستر شربت و هم چنین به حداکثر رساندن میزان درجه خلوص اصلاح شده و قند انورت از نظر غلظت بنتونیت، غلظت ژلاتین و زمان واکنش در دمای ˚C۷۵ و pH برابر ۵/۴ به ترتیب gr/li۵۵/۱، ، ۰۴/۰ گرم برلیتر و ۶/۶۸ دقیقه به دست آمد. شربت تصفیه شده با این شرایط دارای حداقل مقدار رنگ یعنی ۱۹۷۳ (ICU)، کدورت ۰۶/۱ (NTU) و خاکستر ۵۴/۰ درصد با حداکثر مقدار درجه خلوص اصلاح شده معادل ۴/۹۱ درصد و قند انورت ۹۵/۱ درصد بود.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
کاربرد غیرمستقیم نانوذرات نقره (Silver Nanoparticles [AgNPs]) در کنترل عفونت قارچی شایع دوران انکوباسیون جنین تاسماهی ایرانی-ساپرولگنیازیز- در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. فیلترهای محتوی ۲/۰، ۵/۰ و ۱ درصد نانوذرات نقره در دو حالت بدون عامل و دارای عامل جفت شونده آمینوپروپیل تریاتوکسی سیلان به همراه تیمار شاهد (بدون فیلتر)، تیمارهای مورد بررسی در پژوهش حاضر بودند. نتایج نشان داد که در ۴۸ ساعت ابتدایی انکوباسیون که منطبق بر رشدونمو جنینی تا پیش از مرحله شروع نورولاسیون می گردد، علیرغم شروع آلوده سازی آب انکوباتورها با قارچ ساپرولگنیا، عفونت قارچی در هیچیک از تیمارهای مورد بررسی دیده نشد. نتایج حاصل از سنجش میزان رهایش نقره از فیلترهای مورد مطالعه در پایان ۱۲ ساعت ابتدایی شروع انکوباسیون نشان میدهد که میزان رهایش نقره در آب، در تیمارهای فیلترهای ۱% بدون عامل و عامل دار بطور معنیداری بیشتر از سایر فیلترهای محتوی نانوذرات نقره بود. این روند در زمانهای بعدی نمونه برداری (۴۸ و ۹۶ ساعت) نیز تکرار شد با این تفاوت که میزان رهایش تنها در تیمار فیلتر %۱ عامل دار بطور معنیداری بیشتر بود. در تیمار فیلترهای ۱% عامل دار، درصد تفریخ به طور معنیداری نسبت به تیمار فیلتر شاهد، افزایش نشان دادند.
جلیل قنواتی۱، اسماعیل کهنمویی۲،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
قانون تجارت فعلی ایران اقتباسی از قانون تجارت سال ۱۸۰۷.م. کشور فرانسه است. علی رغم ملغی شدن این قانون در فرانسه، در حقوق ایران قانون تجارت ما ، هیچ گونه قوانین ماهوی جدیدی در باب مقررات ورشکستگی از سال ۱۳۱۸ﻫ. به بعد هیچ گونه قوانین ماهوی جدید تدوین ننموده است.تدوین نشده است. از طرفی به لحاظ پیشرفت روز افزون فعالیت های تجاری، تأسیسات حقوقی جدیدی نیز در سایر کشور ها ایجاد شده است که از جمله آن ها می توان نهاد بازسازی را نام برد. بازسازی که مشتمل بر طرحی به نام طرح بازسازی است درخصوص اشخاص بدهکار، اعم از تاجر یا غیر تاجر، قابل تسری است. ایجاد نهاد بازسازی احتیاج به قبول اکثریت طلبکاران و تصدیق دادگاه داشته، با تصدیق طرح بازسازی توسط دادگاه، بدهکار به عنوان بدهکار متصرف به فعالیت و کنترل بر اموال و دارایی خود ادامه می دهد و با طلبکاران خویش توافق می کند که در مواعد و مهلت های تعیین شده، مطالبات آنان را پرداخت کند. طرح بازسازی نسبت به خود بدهکار و طلبکاران دارای آثاری است. در این مقاله سعی شده شرایط انعقاد بازسازی (اعم از شرایط شکلی و ماهوی)، اوصاف این نهاد و آثارش و همچنین روش های محو آن و صلاحیت دادگاه در آن مورد بررسی قرار گیرد. از طرفی، مقررات نهاد بازسازی با مقررات قانون تجارت ایران در باب قرارداد ارفاقی مورد مقایسه قرار گرفته تا نقاط اشتراک و افتراق آن این دو تأسیس حقوقی تبیین شود. این اشتراکات را می توان در شرایط ماهوی و شکلی مؤثر در انعقاد دو نهاد حقوقی، در دخالت دادگاه در اوصاف عقدی و آثار هر دو نهاد ملاحظه کرد. درخصوص وجوه افتراق نیز می توان به اختیارات بی حد و حصر طلبکاران و عدم نظارت مرجع قانونی بر اقدام تاجر ورشکسته در زمان اجرای قرارداد در نهاد قراداد ارفاقی، اعطای مهلت ۱۲۰ روزه برای ارائه طرح بازسازی به بدهکار، حمایت از تجارت های پرخطر و منع تعقیب دعاوی طلبکاران در نهاد بازسازی اشاره کرد. این موارد سبب شده تا این نظر تقویت گردد که تأسیس حقوقی قرارداد ارفاقی، یک وسیله نظارتی کافی نیست و اطمینان خاطری برای طلبکاران فراهم نکرده، همچنین روش مطمئنی برای تاجر با حسن نیتی نیست که در ورشکستگی خود هیچ گونه تقصیری نداشته است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده- اصلاح الکتروکینتیک یک تکنولوژی نوید بخش است که میتوان از آن برای پاکسازی خاکهای ریزدانه در محل استفاده کرد. در این مطالعه حل عددی فرآیند الکتروکینتیک در خاک آلوده به جیوه مورد توجه قرار گرفته است. مدل عددی برای شبیه سازی انتقال جیوه تحت یک میدان الکتریکی با استفاده از معادله یک بعدی انتقال- انتشار توصیف کننده انتقال آلاینده فرمولبندی شده است. مدل ارائه شده برای نشان دادن تغییر pH و حذف جیوه از خاک رس کائولینیت استفاده میشود. برای حل مدل از روشهای تفاضل محدود استفاده شده است. برنامه کامپیوتری در نرم افزار متلب به دو روش FTCS و Crank-Nicolson نوشته شده که طرح Crank-Nicolson به دلیل دقت بیشتر با نتایج بیشتر منطبق است. برای کالیبراسیون مدل از نتایج آزمایشگاهی استفاده شده است. مدل عددی پیشنهاد شده با نتایج آزمایشگاهی مطابقت خوبی نشان میدهد
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از اقدامات لازم در خصوص مدیریت پسماند، جمعآوری و تصفیه شیرابه است. تاکنون از روشهای مختلفی برای تصفیه شیرابه استفاده شده که یکی از این روشها که به تازگی مورد توجه قرار گرفته، فرایند فتوکاتالیستی است. در این پژوهش تصفیه تکمیلی شیرابه کمپوست با استفاده از نانو ذرات TiO۲ تثبیت شده بر بستر بتنی و با تابش نور UV، در مقیاس آزمایشگاهی بررسی شد. شیرابه استفاده شده از خروجی تصفیهخانه یکی از مراکز تولید کمپوست کشور که در دو مرحله تصفیه بیولوژیکی میشود تامین شد. در این فرایند از لامپهای UV-C با توانهای مختلف در محدوده ۱۰۷-۸ وات که در فاصله ثابت ۱۰ سانتیمتر از سطح شیرابه قرار داشت استفاده شد. ابتدا به منظور تعیین تاثیر هر یک از پارامترهای اصلی موثر بر فرایند، آزمایشهای شاهد در شرایط تاریکی مطلق، بستر بتنی بدون پوشش نانو ذرات و اشعه UV تنها انجام، و تاثیر هر یک از عوامل مذکور به صورت مجزا بر حذف بار آلی از شیرابه ارزیابی شد. در ادامه تاثیر همزمان عوامل یاد شده مورد بررسی قرار گرفته و در شرایط بهینه بیشینه حذف COD و رنگ به ترتیب ۶۲ و ۳۳ درصد در ۵pH=، زمان ماند ۲۰ ساعت، پوشش دهی نانو ذرات به میزان ۶۰ گرم بر متر مربع و با استفاده از لامپ UV با توان ۷۷ وات حاصل شد. با در نظر گرفتن استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور، فرایند فتوکاتالیستی UV/TiO۲قادر به کاهش بار آلی شیرابه برای استفاده در کشاورزی است.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
فرایند انعقاد و لخته سازی یکی از فرایندهای اصلی در تصفیه آب است. تاثیر پارامترهای مختلف بر این فرایند همواره یک بحث اساسی در راهبری تصفیه خانههای آب بوده و سالهای مختلف از آزمایش جار برای این منظور استفاده شده است. در این مطالعه از سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی (ANFIS)، شبکههای عصبی مصنوعی (دو مدل پیشخور و پایه شعاعی) و تحلیل رگرسیون فازی جهت پیشبینی میزان نهایی کدورت پس از فرآیند انعقاد و لختهسازی در تصفیهخانههای آب ۳ و ۴ تهران استفاده شد. پارامترهای بکار رفته در مدلسازی کیفیت آب خروجی شامل نوع منعقدکننده (انواع پلیآلومینیومکلراید (PAC))، غلظت منعقدکننده، کدورت ورودی و pH آب خام بوده است. نتایج نشان داد که شبکههای عصبی مصنوعی و تحلیل رگرسیون فازی نسبت به سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی توانایی بالاتری در پیشبینی راندمان حذف کدورت در شرایط مختلف آزمایشگاهی داشته و قابل جایگزینی با روش-های زمانبر و هزینهبر مانند آزمایش جار میباشند. بهترین شبکه ساختهشده جهت پیشبینی کدورت آب تصفیهشده در این مطالعه، شبکه پیشخور با دو لایه مخفی و تعداد ۶ و ۸ نرون و توابع انتقال Tansig و Purelin به ترتیب در لایههای اول و دوم، با استفاده از دادههای نرمالشده و با اصلاح تابع کارایی بوده است. این شبکه موفق به پیشبینی فرایند انعقاد با ضریب همبستگی ۹۶/۰، شاخص تطابق ۹۹/۰ و مجذور میانگین مربعات خطای ۰۱۰۶/۰ گردید. بهترین راندمان سیستم در شرایط بهرهبرداری با کدورت اولیه NTU ۱۶۰، pH معادل ۸، منعقد کننده PAC نوع I با دوز mg/L ۱۹ و با راندمان ۵/۹۹ درصد تعیین شد.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
کمپوست به عنوان یکی از این روشهای بازیافت زبالهها به کود میباشد. یکی از مشکلات موجود در این فرایند، مدیریت شیرابه است که اثرات نامطلوبی بر محیط زیست و سلامتی دارد. شیرابه به دلیل داشتن ترکیبات آلی پیچیده که به روش زیستی به سختی تجزیه میشوند، به تصفیه شیمیایی از جمله اکسیداسیون پیشرفته نیاز خواهند داشت. در این مطالعه کارایی فرایند H۲O۲/UV برای تصفیه شیرابه کمپوست تصفیه شده توسط روش بیولوژیکی در سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه ارزیابی بازده فرایند آباکسیژنه با تابش UV(H۲O۲/UV) به منظور حذف اکسیژنخواهی شیمیایی (COD) و رنگ و کدورت با استفاده از روش پاسخ سطحی (RSM) در طرح مرکب مرکزی (CCD) بود. شرایط عملیاتی مختلف شامل pH اولیه، دز آباکسیژنه و زمان تماس با UV به منظور کاهش آلایندههای شیرابه کمپوست برای بهینهسازی حداکثر حذف آلایندهها بررسی شد. تعداد ۲۰ تیمار انجام شد. شرایط بهینه درpH اولیه ۵/۷، دز آباکسیژنه mL/L ۳/۲ و زمان تماس با UV در ۹۵ دقیقه حاصل گردید. میزان حذف COD، رنگ و کدورت شیرابه توسط فرایند H۲O۲/UV در شرایط بهینه حذف با روش پاسخ سطحی به ترتیب %۳۲/۱۲، %۸۳/۲۰ و NTU ۶۸/۸ به دست آمد. نتایج نشان داد فرایند H۲O۲/UV در کاهش کدورت موفقتر بوده است و در حذف COD کارایی چندانی نداشته است.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد سیستم لجنفعال هوادهی گسترده مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب مجتمع پتروشیمی تبریز انجام شده است. سیستم تصفیه شامل آشغالگیر، API، متعادلسازی، انعقاد و لختهسازی، سیستم DAF، حوض هوادهی، زلالساز اولیه و ثانویه و فیلتراسیون میباشد. این تصفیهخانه جهت تصفیه فاضلاب صنعتی تولیدی از واحدهای مختلف مجتمع و با هدف استفاده مجدد از پساب تصفیه شده، طراحی شده است. جهت ارزیابی عملکرد تصفیهخانه، نمونههای ترکیبی ۱۲ ساعته متناسب با دبی در ۴ نوبت در طی ۶ ماه برداشته شده و پارامترهای COD، BOD۵، TDS، TSS، فنل، سیانید، روغن، آمونیاک و TKN مطابق با روشهای استاندارد اندازهگیری شدهاند. همچنین ساختار جمعیت میکروبی سیستم بیولوژیکی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی عملکرد تصفیهخانه به صورت کلی و واحد به واحد انجام شده و بر اساس نتایج، مقادیر COD، BOD۵ و TSS در ورودی و خروجی تصفیهخانه بهترتیب ۲۳۰±۱۳۱۹، ۴۹۱±۹۶۷ و ۱۷۴±۲۲۷ میلیگرم بر لیتر و ۶/۱۹±۶/۷۳، ۹/۲۵±۶/۳۳ و ۹/۵±۴/۶ میلیگرم در لیتر بوده است. همچنین، در مقادیر بار آلی kg/m۳.d ۱۵/۰±۴۸/۰ در حوض بیولوژیکی، راندمان حذف COD و BOD۵ بهطور میانگین بهترتیب ۳۷ و ۴۶ درصد محاسبه شده است. نتایج آنالیز میکروبی نشان داد که از میان باکتریهای جداسازی شده، جنسهای Alcaligenes، Pseudomonas، Bacillus، Moraxella و Veillonella بهعنوان باکتریهای نیتریفایر هتروتروف غالب در سیستم میباشند.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
مهمترین پارامتر برای حذف آلایندههای آلی در روش ازن زنی کاتالیستی بکارگیری کاتالیست مناسب است. در این تحقیق کارائی کاتالیستهای MnO/GAC و MgO/GAC برای حذف تولوئن از هوا در حضور ازن در مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت.
کاتالیستهای MnO/GAC و MgO/GAC با روش سل-ژل تولید و با آنالیزهای BET، XRD و SEM تعیین مشخصات شدند. متغیرهای زمان ماند (۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲و Sec ۴)، غلظت تولوئن (۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ppmv ۴۰۰) و دمای هوای ورودی (۲۵، ۵۰، ۷۵ و ˚C۱۰۰) بعنوان پارامترهای عملکردی موثر در فرایند ازنزنی کاتالیستی مورد مطالعه قرار گرفتند. دوز ازن ورودی معادل g/h ۱/۰ در کلیه آزمایشات ازن زنی کاتالیستی ثابت نگه داشته شد. کارائی کاتالیستهای MgO/GAC و MnO/GAC در حذف تولوئن در حضور ازن بر اساس زمان نقطه شکست و ظرفیت حذف تعیین و از نظر آماری مقایسه شدند.
نتایج نشان داد افزایش زمان ماند از ۵/۰ به Sec۴ زمان شکست ستون MgO/GAC و MnO/GAC را به ترتیب ۳/۱۱ و ۹/۱۳ برابر افزایش داد. افزایش غلظت تولوئن (ppmv ۱۰۰-۴۰۰) باعث کاهش زمان نقطه شکست و افزایش ظرفیت حذف به ترتیب به میزان ۶۵% و ۱/۳۹% برای MgO/GAC و ۲/۶۲% و ۴/۵۰% برای MnO/GAC شد. کارائی کاتالیستMgO/GAC و MnO/GAC با افزایش دما از ۲۵ به ˚C۱۰۰ به ترتیب ۳/۷۸% و ۵/۳۱% افزایش یافت.
یافتههای تحقیق نشان داد کاتالیستهای MgO/GAC و MnO/GAC پتانسیل بالایی برای حذف ترکیبات آلی فرار از جریان هوا در حضور ازن دارند. کاتالیست MgO/GAC نسبت به MnO/GAC پتانسیل بالاتری در حذف تولوئن از جریان هوا در حضور ازن داشت (۰۵/۰P ≤).
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از انجام این تحقیق تصفیه تکمیلی شیرابه کمپوست با استفاده از سیستم راکتور ناپیوسته متوالی (SBR) بوده است. بدین منظور شیرابه مورد استفاده از خروجی مخزن تصفیه بیولوژیکی بیهوازی از تصفیهخانه شیرابه کارخانه کمپوست گرگان تهیه گردید. در این تحقیق زمان ماند سلولی و زمان بهینه برای سیستم SBR به ترتیب برابر با ۵ روز و ۱۲ ساعت برآورد شد. بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین راندمان حذف COD و رنگ برای فرآیند SBR در شرایط بهینه به ترتیب برابر با ۹۰% و ۴۴% بوده که باعث کاهش COD اولیه از mg/L ۲۱۸۴ به mg/L ۲۱۵ و نزدیک شدن آن به حدود مجاز تعیین شده در استاندارد تخلیه پساب برای مصارف کشاورزی گردید. همچنین مطابق نتایج حاصل، با افزایش زمان ماند هیدرولیکی، میزان لجن تولیدی در راکتور مورد استفاده کاهش یافت. بررسی سینتیک واکنشهای بیولوژیکی نیز نشان داد فرآیند تصفیه تکمیلی شیرابه با استفاده از سیستم SBR از مدلهای سینتیکی مرتبه دوم Grau و Stover-Kincannon با ضرایب همبستگی بیش از ۹۷ درصد پیروی میکنند.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
شیرابه ی تولید شده در لندفیل بدلیل ساختار پیچیده و آلودگی بالا نیازمند روشهای تصفیه ی فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی پیشرفته ای می باشد.یکی از روشهای تصفیه ی شیرابه که اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است ، تصفیه ی شیرابه توسط گرانولهای هوازی در راکتور SBAR می باشد.در این آزمایش ساخت گرانولها و تصفیه ی شیرابه در دو فاز مجزا انجام شده است: ساخت گرانول در راکتور SBAR به مدت ۲۸ روز با افزایش بارگذاری تا ۶۰۰۰ میلی گرم در لیتر و تصفیه شیرابه در همین راکتور به مدت ۲۴ روز تا بارگذاری ۶۰۰۰ میلی گرم در لیتر انجام شده است.باتوجه به تغییر فاضلاب ورودی و جایگزینی شیرابه بجای فاضلاب مصنوعی ، در برخی گرانول ها فروپاشی اتفاق افتاده است.نتایج نشان می دهد بعد از خو گرفتن گرانولها به شیرابه ورودی به راکتور ، افزایش فعالیت باکتریایی منجر به بهبود راندمان تصفیه شیرابه در سیستم شده و راندمان حذف COD در راکتور به ۹۰% رسیده است.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
در مطالعه حاضر، به بررسی اثر فرایند تصفیه شیمیایی بر پایداری اکسایشی روغن مغز بنه طی ۳۲ ساعت فرایند حرارتی در ۱۷۰ درجه سانتیگراد پرداخته شد. بررسی ساختار اسیدچربی نشان داد که پس از فرایند حرارتی میزان اسید چرب ترانس بسیار ناچیز بود. همچنین روند تغییرات ترکیبات توکوفرولی و پلی فنلی طی فرایند حرارتی متفاوت با تحقیقات دیگر بود. میزان تغییرات توکوفرولی در پایان فرایند حرارتی در روغن¬های خام، صمغ گیری شده و خنثی سازی شده افزایش و در روغن¬های رنگبری شده و بوگیری شده کاهش یافت. علت افزایش توکوفرولها، به فرایند بازتولید آنها مربوط بود. همچنین روند تغییرات ترکیبات پلی فنلی پس از فرایند حرارتی نیزنسبت به لحظه صفر تا حد زیادی با تغییرات توکوفرولی هماهنگی داشت. علت افزایش ترکیبات فنلی نیز به شکسته شدن این ترکیبات و تبدیل شدن به ترکیبات سادهتر مربوط بود. بررسی آزمون¬های پایداری اکسایشی (عدد دیان مزدوج و اندیس آنیزیدین) نیز نشان داد که روغن خام مغز بنه پایدارترین نمونه بود و بعد از آن به ترتیب روغن صمغ گیری شده، خنثی سازی شده، بوگیری شده و رنگبری شده قرار داشتند. علت اینکه مرحله رنگبری باعث پایین ترین پایداری اکسایشی در روغن مغز بنه شد، می تواند به بیشترین کاهش در میزان ترکیبات توکوفرولی در این نمونه روغن نسبت به لحظه صفر نسبت داد. همچنین نحوه تغییرات فعالیت آنتی اکسیدانی نیز تا حد زیادی با تغییرات ترکیبات آنتی اکسیدانی هماهنگی داشت.