جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای تعارض منافع
علی طهماسبی،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در دعوای مشتق، سهامدار(ان) به نام و از طرف شرکت علیه مدیر(ان) و مدیرعاملی که با اعمال نامتعارف خود موجب زیان شرکت شدهاند، دادخواهی میکنند. در رابطه اصیل_نماینده، پیشبینی راهکارهای مناسب برای پیشگیری و حل تعارض احتمالی منافع آنان ضرورتی آشکار است. نمایندگی سهامدار در دادخواهی علیه مدیر گاه با چالشهایی روبروست که امید به استیفای حقوق شرکت را دشوار میسازد. در حقوق ایران لازم نیست نماینده دارای اطلاعات حقوقی بوده یا از طریق وکیل دادگستری اقدام کند و همین موضوع ممکن است باعث شکست شرکت در دعوا گردد. به علاوه اگر شرکت یا یک سهامدار دعوایی علیه مدیر یا مدیر عامل متخلف اقامه و به نحوه شایستهای آن را پیگیری نکند، دیگر سهامدارن نمیتوانند آن دعوا را به عنوان دعوای مشتق پیگیری کنند. لذا مدیر متخلف ممکن است با دیگر مدیران یا بعضی از سهامداران تبانی کرده، تا آنان علیه وی دادخواهی کنند و با عدم دفاع مناسب از حقوق شرکت، موجبات محکومیت اصیل را فراهم آورند، در نتیجه با توجه به قاعده اعتبار امر مختوم، طرح دعوا علیه عامل زیان در آینده منتفی شده، دعوای مشتق ابزار سوءاستفاده و وسیله فرار متخلف از مسؤولیت میگردد. در حقوق انگلستان برای پیشگیری از وقوع چنین سوءاستفادههایی، تدابیر لازم اندیشیده شده و در نتیجه مشکل سوءاستفاده از دعوای مشتق برای تضییع حقوق شرکت کمرنگ میشود.
مهرداد صادقیان ندوشن، محمود باقری،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
شرکتها بهعنوان نهاد قدرتمند اقتصادی ذینفعان متعددی دارند. حالت بهینه شرکت زمانی است که منافع این ذینفعان متعادل بوده و رفاه جمعی حاصل گردد، اما موارد مختلفی مانند منفعتطلبی و خطرپذیری ذینفعان مانع این تعادل شده و ایجاد تعارض منافع میکند. این تعارض بین ذینفعان یک دسته ویا میان ذینفعان دستههای متفاوت به وجود آمده و مشکلات فراوانی همچون هزینههای نمایندگی، بیاعتمادی به نهاد شرکت و در نتیجه عدم توانایی جذب سرمایههای خرد را به دنبال دارد.
تحقیق حاضر با تکیه بر یافتههای کتابخانهای و دادههای آماری که عمدتاً منابعی بهروز میباشند به رشته تحریر درآمده و تحلیلهای حقوقی و اقتصادی شاکله آن را تشکیل میدهد.
ماحصل پژوهش حکایت از آن دارد که حقوق شرکتها با بکارگیری مقررات نظارتی و اهرمهای کنترلی هزینههای نمایندگی را کاهش داده است؛ همچنین با اعطای حق به سهامداران اقلیت در مواد گوناگون از ایشان حمایت کرده و در نهایت با پیشبینی مقررات امری، همه ذینفعان را در زیر چتر حمایتی خویش قرار داده است، با این وجود برخی از این مقررات با توجه به شرایط دهه حاضر، کارایی گذشته خود را از دست دادهاند.
روح الله اکرمی، آیت الله جلیلی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
وضعیت تعارض منافع که ناظر بر پدیداری اصطکاک میان الزامات شغلی و منافع شخصی کارگزاران نهادهای دولتی و عمومی میباشد از مهمترین زمینههای بروز فساد در ساختار نظام اداری است که ممکن است افراد را به سوءاستفاده از موقعیت خویش و ترجیح منافع خصوصی بر مصالح عمومی سوق دهد. از همینرو طراحی یک سیاست جنایی جامع جهت مدیریت وضعیت مزبور امری لازم است. موفقیت مدیریت چنین وضعیتی در گروی تمرکز بر تدابیر کارا در جهت پیشگیری از بروز آن است. نظر بر اهمیت مطالعات تطبیقی در تحقیق حاضر با روشی توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ به این مسأله بودهایم که کشورهای حوزه خلیج فارس چه رویکردی نسبت به مدیریت منافع تعارض و پیشگیری از مفاسد مترتب بر آن اتخاذ کردهاند. یافتههای پژوهش نشان میدهد کشورهای ایران، بحرین و قطر تاکنون نتوانستهاند از طریق تقنین این مسأله را به طور خاص و مستقل مدیریت کنند. در مقابل سایر کشورها با معماری سیاست جنایی تقنینی تلاش کردهاند از فساد ناشی از چنین وضعیتی پیشگیری کنند که این امر هم از طریق تدابیر پیشگیری اجتماعی، به ویژه در قالب کدهای اخلاقی و هم با تدابیر پیشگیرانه وضعی نظیر کنار نهادنِ شخص از موقعیت دولتی یا سلب منفعت خصوصی از او، الزام به خودداری از مداخله در موضوعی که نفع شخصی در آن دارد و نیز افشای منافع خصوصی که با کنترل پذیریِ وضعیت تعارض منافع، افراد را از سوءاستفاده بازدارد سامان یافته است.