دوره 19، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 48-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafarzadeh M, Hajizadeh S. The Patent Misuse of Patent Trolls. CLR 2015; 19 (4) :25-48
جعفرزاده میر قاسم، حاجی زاده سارا. سوء استفاده از اختراع توسط محتکران حق اختراع. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1394; 19 (4) :25-48

1- دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشجوی دوره دکتری حقوق خصوصی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری، تهران، ایران
محتکران حق اختراع در زمره مؤسسات غیرتولیدی در حوزه اختراعاتند که مالکیت گواهی اختراع را بدون قصد بهره­برداری از آن به دست می­آورند. آن‌ها اختراع مورد نظر خود را خریداری کرده، بدون بهره­برداری از آن منتظر نقض اختراع توسط بنگاه­های اقتصادی می‌مانند. پس از وقوع نقض و تجاری­سازی اختراع توسط بنگاه تولیدکننده، محتکر حق اختراع با تهدید به طرح دعوای نقض به دنبال اعطای لیسانس با حق­الامتیاز مورد نظر به این بنگاه است. به دلیل ویژگی­های نظام حقوق اختراعات آمریکا، این مؤسسات اولین بار در این کشور شکل گرفته‌اند­ و امروزه نیز مرکز اصلی فعالیت آن‌ها آمریکا است. از لحاظ تاریخی آنچه زمینه‌ساز ظهور این مؤسسات بوده، ایجاد مالکیت­های خصوصی متعدد و خرد در حوزه اختراعات و ویژگی­های نظام حقوق اختراعات این کشور است. علیرغم این‌که برخی از حقوقدانان این اشخاص را عاملی در جهت افزایش انگیزه مخترعان، ایجاد سرمایه برای آن‌ها و در کل وجودشان را برای نظام حقوق اختراعات سودمند می­دانند، پیامدهای منفی زیادی که این مؤسسات داشته­اند سیستم قضایی و قانونگذاری را در جهت مقابله با آن‌ها برانگیخته است.

دریافت: 1393/4/7 | پذیرش: 1394/12/18 | انتشار: 1394/12/28