دوره 21، شماره 4 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 28-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

amini M, bahador M. The Scope of Protection of Good Faith Purchases in the Legal System of England, France and Germany. CLR 2017; 21 (4) :1-28
امینی منصور، بهادر مرتضی. قلمرو حمایت از خریدهای با حسن نیت در نظام حقوقی انگلیس،فرانسه وآلمان. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1396; 21 (4) :1-28

1- دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی تهرانمعاون پژوهشی دانشکده حقوق
2- دانشجوی دوره دکتری حقوق خصوصی دانشگاه شهید بهشتی
حکم معاملات فضولی یکی از مهم‌ترین موارد اختلاف میان حقوق ایران و حقوق کشورهای انگلیس فرانسه و آلمان است. در این مقاله به اعتبار وضعیتِ تعارض منافع خریدارِ با حسن نیت و مالک ، رویکرد اصلی تبیین نقش حسن نیت در تملک اموال است. در سایه ی تحلیل تطبیقیِ نقش سازنده حسن نیت در معاملات و رویکرد نظام‌های حقوقی مختلف، معیارهای اساسی انتخاب قاعده مطلوب نمایان می گردد. فاکتور اساسی در حل تعارض میان منافع مالک و شخص اصیل و چگونگی شناسایی قاعده مطلوب در حمایت از خریدار با حسن نیت، با تکیه بر مبانی در نظام‌های حقوقی متفاوت است. از یک سو ویژگی مشترک حقوق انگلیس،فرانسه و آلمان پیش بینی انتقال مالکیت به موجب برخی از مصادیق معاملات فضولی مبتنی بر حسن نیت می باشد و از سوی دیگر اختلاف در قوانین و دکترین موجود در فضای حقوقی کشورها و همچنین رویه قضایی متشتت، موضوع مورد مطالعه را در بحث های تطبیقی پیچیده می سازد. پس از بررسی و تحلیل خاستگاه اصلی در خصوص وضع قوانین مرتبط با معاملات مبتنی بر حسن نیت برای اروپا، از دریچه حقوق اقتصادی(به عبارت بهتر تحلیل-های اقتصادی-حقوقی منطبق بر ضرورت های تجاری) فاکتورهای اساسی در شناسایی قاعده مطلوب، احکام معاملات واقع شده و ضرورت اتخاذ چنین دیدگاه‌هایی مستدلاً تشریع میگردد.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: قانون
دریافت: 1396/4/2 | پذیرش: 1397/5/17 | انتشار: 1397/5/17