دوره 21، شماره 4 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 162-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohamadi A, askari S H. Analysis of bases, concept and output of succession structure in contracts in Iran and France law. CLR 2017; 21 (4) :133-162
محمدی عاصم، عسکری سید حکت الله. واکاوی مبانی، مفهوم و کارکرد نهاد قائم مقامی در قراردادها در حقوق ایران و فرانسه. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1396; 21 (4) :133-162

1- گروه حقوق. دانشگاه آزاد نورآباد ممسنی. نورآباد. ایران
2- استادیار گروه حقوق، دانشکده حقوق و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران
چکیده: نهاد قائم مقامی در حقوق قراردادها در نظام حقوقی فرانسه بر مبنای اصل شخصی بودن تعهدات، اصل عهدی بودن عقود ونیز وجود نهاد دارایی، با تعریف و کارکرد ویژه آن نظام حقوقی، است. علی رغم اینکه قاطبه نویسندگان حقوق مدنی ایران؛ نهاد قائم مقامی در قراردادها را با قرائت و کارکردی که در حقوق فرانسه دارد، در حقوق ایران پذیرفته اند؛ اما به نظر می رسد که مبانی و اصولی که سبب ارائه و طرح این نهاد در حقوق فرانسه گردیده است در نظام حقوقی ایران و فقه امامیه، به عنوان منبع اصیل آن، وجود ندارد و نهاد قائم مقامی در حقوق قراردادها در نظام حقوقی ایران، به تبعیت از فقه امامیه، دارای معنا و کارکردی متفاوت از حقوق فرانسه باشد. در فقه اسلامی تنها به ورثه؛ قائم مقام گفته شده و کارکرد این نهاد حقوقی در حقوق قرارداداها؛ صرفا بقای عقد و عدم امکان انحلال و فسخ آن توسط ورثه، بعد از فوت مورث(طرف قرارداد) ، است و سبب این امر نیز اصاله اللزوم می باشد.
واژه‌های کلیدی: قائم مقام، قرارداد، تعهد، دارایی
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: قانون