دوره 23، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 98-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

tahmasebi A. The Role of Insurance in promoting Citizens’ Access to Civil Justice. CLR 2019; 23 (1) :73-98
طهماسبی علی. نقش بیمه در ارتقای دسترسی شهروندان به نظام عدالت مدنی. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (1) :73-98

استادیار حقوق خصوصی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، a.tahmasebi.7@gmail.com
هزینهبر بودن دادخواهی، مانعی عمده در مسیر دسترسی افراد به دادگستری است. به‌موازات افزایش هزینههای اداره جامعه و دادگستری، از سویی ارائه معاضدت قضایی از سوی دولت‌ها با چالش روبرو شده و از سوی دیگر، کوشش اندیشمندان برای تضمین حقوق بشر آیینی و بهبود دسترسی افراد به دادگاه، ابداع شیوههای نوینی را برای تأمین مالی هزینههای دادخواهی در پی داشته است. یکی از راه‌های چیره شدن بر مشکل ناتوانی مالی افراد برای دادخواهی و نیز محدودیت منابع دولت‌ها برای کمک به ایشان، حرکت به سمت خصوصیسازی تأمین مالی این هزینههاست که میتواند در بردارنده راهکارهای گوناگونی همچون حقالوکاله مشروط، بستن قرارداد تأمین مالی با ثالث یا بیمه هزینههای دادخواهی باشد. پوشش بیمهای این هزینهها میتواند پیش یا پس از وقوع اختلاف تهیه گردد. درعین‌حال تأمین چنین پوششی ممکن است به‌صورت شرط تبعی یک قرارداد دیگر یا در قالب یک قرارداد مستقل ارائه شود. در حقوق ایران نیز افزون بر پیشبینی پوشش تبعی این هزینهها در مصوبات شورای عالی بیمه، پوشش مستقل این هزینهها از سوی برخی شرکت‌های بیمه ارائه‌شده که با توجه به اصل آزادی قراردادها و عدم مغایرتش با قواعد آمره از یک‌سو و کارکرد مناسبش در تسهیل دسترسی افراد به دادگستری، پیشگیری از دادستانی خصوصی و درنتیجه حفظ نظم عمومی از سوی دیگر، باید آن را قراردادی معتبر دانست.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1396/10/8 | پذیرش: 1398/3/25 | انتشار: 1398/3/25