دوره 23، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 32-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Takhshid Z. Defemation, Privacy, and the Role of Public Figures: A Comparative Study of Iran and the U.S. Legal Systems. CLR 2019; 23 (4) :1-32
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-19578-fa.html
تخشید زهرا. معیار شهرت عمومی در دعاوی مسؤولیت مدنی ناشی از بدگویی و نقض حریم خصوصی (مطالعه تطبیقی در حقوق ایران و آمریکا). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (4) :1-32

URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-19578-fa.html

پست دکترای تدریس حقوق، دانشکده حقوق، دانشگاه هارواد، ایالت متحده آمریکا ، ztakhshid@fordham.law.edu
چکیده
یکی از اهداف نظام­های حقوقی پاسداری از حیثیت، اعتبار و حریم خصوصی افراد جامعه است. از دیگر سو، لزوم در نظر گرفتن نفع جامعه در کسب اطلاعات و آزادی بیان انکارناپذیر است. تقابل این دو آرمان می­تواند موجب طرح دعاوی جبران خسارت مدنی شود. در حقوق مسؤولیت مدنی آمریکا، با تفکیک شخصیت­های مشهور از سایر افراد، کوشش شده است تا تعادلی نسبی میان حق بر آزادی بیان و اطلاع رسانی، از یک سو و حق بر جبران خسارت به دلیل لطمه به حیثیت، از دیگر سو برقرار شود. این مقاله بر آن باور است که دادگاههای مدنی ایران می­توانند در دعاوی جبران خسارت از سوی اشخاص مشهور، برای صدور رأی به جبران خسارت به دلیل ورود ضرر معنوی و آسیب به حیثیت این دسته از اشخاص، معیار سرسختانه­تری را اعمال کنند. اعمال معیار شهرت عمومی در عرصه مسؤولیت مدنی بستر تبادل آسان­تر اطلاعات را راهم و از طرح پاره­ای دعاوی در نظام قضایی پیشگیری خواهد کرد. این رویکرد البته لطمه­ای به امکان جبران خسارت افراد، که نیاز بیشتری به حمایت قانونی دارند، وارد نمی­کند.

دریافت: 1397/2/9 | پذیرش: 1398/6/2 | انتشار: 1398/10/29