دوره 21، شماره 3 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 154-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi M, Ebrahimi S N. Rule of conflict resolution in determining the applicable law on securities. CLR 2017; 21 (3) :125-154
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-1993-fa.html
صادقی محمد، ابراهیمی سیّد نصرالله. قاعده حل تعارض در تعیین قانون حاکم براوراق بهادار. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1396; 21 (3) :125-154

URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-1993-fa.html

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشکده حقوق دانشگاه مفید، قم، ایران
2- استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران
بورس و اوراق بهادار، از حوزه‌های محلّ مناقشه در إعمال قواعد حقوق بین‌الملل خصوصی است. این مهم، از سویی به عدم قاعدۀ همسانِ حلّ تعارض در تعیین قانون حاکم بر اوراق بهادار به سبب وجود اختلافات اساسی، و از جهت دیگر، به وجهه دوسویۀ بورس در کشاکش حقوق خصوصی- عمومی و تمایل کشورها به إعمال نفوذ قوانین داخلی بازمی‌گردد. چنین ویژگی‌هایی تعیین قاعدۀ واحد در مطلق اوراق بهادار را دست‌نیافتنی کرده است. موضوع دیگر، وجود ابزارهای متعدد توصیف نسبت به این اوراق است که همگی از ماهیت یا مالکیت محل نزاع آن نشأت می‌گیرد. پیداست که برای نیل به این هدف، لازم است با نظر به خصایص اوراق بهادار و صور مختلف تعارض، توصیف مناسب را انتخاب نمود. نتیجه‌ای که در نهایت احراز خواهد شد، آن است که فارغ از حکم خاص نسبت به هر یک از مصادیق اوراق بهادار، بر اساس تفکیک اوراق بهادار به واسطه‌ای و غیر آن، در عرصه جهانی دو رویکرد توافقی و واقعی سعی بر تعیین قاعده در این خصوص دارند؛ به نحوی که اراده طرفین و یا قانونی که بورس یا نهاد واسطِ اوراق بهادار در آنجا استقرار دارد (یا قانون محل نگهداری اوراق نزد واسط) معرّف قانون حاکم باشد. این در حالی است که در کشورمان قانون حاکم (متناسب با ماهیت و مالکیتِ اوراق بهادار) تبیین نشده و قواعد عمومی حل تعارض نیز به تمام و کمال پاسخگوی این کاستی نمی‌باشد.

دریافت: 1395/8/19 | پذیرش: 1396/8/12 | انتشار: 1396/9/1