دوره 23، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 90-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

shirvani K, Isaee tafreshi M. bank deposit insurance (comparative study in American and Iranian law). CLR 2019; 23 (4) :61-90
شیروانی خدیجه، عیسائی تفرشی محمد. بیمه سپرده های بانکی(مطالعه تطبیقی در حقوق آمریکا و ایران). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1398; 23 (4) :61-90

1- دانشجوی دکتری فقه و حقوق خصوصی دانشگاه شهید مطهری، تهران، ایران ، khadije.shirvani@yahoo.com
2- دانشگاه تربیت مدرس
ایالات متحده آمریکا در زمینه بیمه کردن سپرده­های بانکی پیشتاز بوده است و بیمه سپرده­ها در سال 1933 با تشکیل «شرکت بیمه سپرده فدرال» شکل رسمی به خود گرفت، اما در حقوق ایران نظام بیمه سپرده­ها با تصویب ماده 95 قانون برنامه پنجم توسعه، مصوب 1389 پایه­گذاری شد و صندوق ضمانت سپرده­ها در سال 1392 تشکیل شد. به دلیل همین تفاوت سابقه در حقوق آمریکا و ایران، نظام بیمه سپرده­ها هر چند شباهت­هایی با هم دارند، اما تفاوت­های میان آن­ها بیش­تر است.  در حقیقت، شرکت بیمه سپرده فدرال علاوه بر این که نقش بیمه­گر سپرده­ها را دارد، یکی از ناظران اصلی نظام بانکی ایالات متحده محسوب می­شود و بنابراین، با نظارت مستمر خود باعث جلوگیری از وخیم شدن وضعیت مالی بانک­ها می­شود. همچنین، اگر شرکت مذکور وضعیت بانکی را نامطلوب ببیند، این اختیار را دارد که خود را به عنوان مدیر تصفیه بانک منصوب کند و از تعمیق وضعیت نامناسب بانک جلوگیری کند، اما در حقوق ایران وظیفه صندوق ضمانت سپرده­ها زمانی شروع می­شود که بانکی ورشکست گردد.تحقیق حاضر تلاش کرده است با رویکردی تطبیقی به بررسی نهاد بیمه سپرده در حقوق آمریکا و ایران بپردازد و در نهایت، پیشنهادهایی جهت تقویت نهاد مذکور در حقوق ایران ارائه دهد.
دریافت: 1398/1/3 | پذیرش: 1398/4/4 | انتشار: 1398/10/29