دوره 18، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 98-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shoarian E, Rahimi F. Examination of the Goods and Notice of Non-Conformity under the CISG and Iranian Law. CLR 2014; 18 (1) :75-98
شعاریان ابراهیم، رحیمی فرشاد. بازرسی کالا و اخطار عدم انطباق آن در کنوانسیون بیع بین‌المللی کالا و حقوق ایران. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1393; 18 (1) :75-98

1- 1 . دانشیار دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2-  2. دستیار پژوهش در حوزه حقوق تجارت بین‌الملل، دانشگاه دنور، کلورادو، آمریکا
انطباق کالای موضوع معامله با شرایط پیش­بینی شده در قرارداد یکی از عناصر اصلی ایفای صحیح تعهدات قراردادی از جانب فروشنده تلقی شده و در صورت غیر منطبق بودن کالا با قرارداد، طرف مقابل از حقوقی برخوردار خواهد بود که لازمه استناد به آن بازرسی کالا و کشف عدم انطباق و ارسال اخطار آن به بایع است. برخلاف تصور رایج، مفهوم بازرسی کالا منحصر در بازرسی کیفیت مبیع نبودهبلکه نیست، بلکه به کمیت، بسته­بندی و مواردی از این قبیل نیز توسعه می­یابد. کنوانسیون بیع بین­المللی کالا در مواد 38 و 39 احکامی را به ترتیب برای بازرسی کالا و ارسال اخطار عدم انطباق پیش­بینی نموده کرده است. در این مقاله تلاش شده است ضمن بررسی موضوعات پیرامون بازرسی کالا و اخطار عدم انطباق از دیدگاه کنوانسیون، حقوق ایران نیز مورد مطالعه تطبیقی قرار گیرد. نتایج حاصله نشان می­دهد که علارغم علیرغم سکوت قانونگذار مدنی، مقررات کنوانسیون مغایرتی با مبانی و اصول حقوقی ما نداشته ندارد و مانعی در راه الحاق ایران به کنوانسیون از این منظر به نظر نمی­رسد.

دریافت: 1392/10/24 | پذیرش: 1393/3/1 | انتشار: 1393/3/3