دوره 25، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 56-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidi Avval A, Jafarzadeh M. To collateralize the rights in an Intellectual Property License Agreement. CLR 2021; 25 (1) :29-56
حمیدی اول امیررضا، جعفر زاده میر قاسم. توثیق حقوق ناشی از قرارداد اعطای مجوز بهره‌برداریِ مال فکری. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1400; 25 (1) :29-56

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، m-jafarzadeh@sbu.ac.ir
چکیده:   (1986 مشاهده)
پیشرفت فناوری موجب تدوین مقرراتِ حاکم بر توثیق اموال فکری به عنوان یکی از باارزش­ترین دارایی­های شرکت­ها در اقتصادِ معاصر شده­است. جلوگیری از متروک شدنِ مال فکری، درآمدزایی و افزایش نفوذ در بازار، از عواملِ مؤثر بر ترویج قراردادهای تجاری­سازیِ اموال فکری نظیرِ مجوزهای بهره‌برداری و توثیقِ مال فکری به شمار می­آیند. گسترش روابط تجاریِ بین­المللی و اهمیتِ تأمین مالیِ بنگاه­ها به‌علاوه محدودیت­های اموال مادی، توجهی بی­سابقه در نظام حقوقیِ کسب حق وثیقه در اموالِ فکری و حقوق ناشی از قراردادهای اعطای مجوز بهره‌برداری به همراه داشته­است. چالشِ مطرح درخصوص این قراردادها، عدم کمالِ حقوق هریک از طرفین آن جهت توثیق است. بدین‌منظور قوانین کشورها، صِرف قابل انتقال بودنِ حقوق ناشی از قراردادهای مجوز بهره‌برداری را کافی دانسته­اند. در کشور ایران که در نظام عقود وثیقه­ایِ خود معتقد به رویکردِ عملکردگرا بوده و عقود وثیقه برخواسته از اصل آزادی قراردادی را برمی­تابد، می­توان از هر سه قسم قرارداد وثیقه مرتبط با مجوز بهره‌برداریِ مال فکری یعنی درج توثیق در این قراردادها، توثیق حقوق ناشی از آن و ایجاد حق وثیقه در حقوقِ مجوزگیرنده بهره جست. تنها مسأله باقی­مانده، تأثیر متقابلِ حقوق متعددِ موجود در این قراردادها بر یکدیگر است. با درنظر گرفتن وصف تبعیِ مضاعفِ حق وثیقه­گیر در حقوقِ مجوزگیرنده، باید قائل بر این بود که درصورت قابلیت انتقال حقوق و عدم منعِ وی از توثیقِ حقوق خود از سوی مجوزدهنده و طلبکار دارای وثیقه وی، می­توان هم­زمان در یک قرارداد مجوز بهره‌برداری و با رعایت سلسله مراتب، حقوق وثیقۀ متعددی برای اشخاص مختلف به وسیلۀ وثیقه­گذارهای متفاوت تصور کرد.
دریافت: 1399/10/9 | پذیرش: 1400/5/7 | انتشار: 1400/2/10