دوره 25، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 3 صفحات 47-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Javidi Alsaadi F, Khorsandeyan M A, Mobayen H, Talebahmadi H. Examining The Concept And Position Of The Condition Of "Best Effort" In Iranian Law, US And International Documents. CLR 2021; 25 (3) :23-47
جاویدی آلسعدی فرزاد، خورسندیان محمد علی، مبین حجت، طالب احمدی حبیب. بررسی مفهوم و جایگاه شرط «بهترین تلاش» در حقوق ایران، امریکا و اسناد بین المللی. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1400; 25 (3) :23-47

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، farzadjavidi97@yahoo.com
2- دانشیار حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3- استادیارحقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
بر اساس اصل آزادی قراردادی، طرفین قرارداد می ­توانند، شرط دلخواه خود را در قرارداد درج نمایند. در این راستا شرط بهترین تلاش برای اجرای تعهدات از جمله شروطی است که می­توان در قرارداد ذکر نمود تا به موجب آن، متعهد تمام توان خود را در اجرای تعهد به کار گیرد. چنین شرطی سبب می­شود تا متعهد تنها در اندیشه رفع تکلیف از خود نباشد. علی­رغم فراوانی استفاده از چنین شرطی در قراردادهای آمریکایی در مورد صحت آن اتفاق نظر وجود ندارد. در این نظام حقوقی برخی شرط مذکور را به دلیل کلی و مبهم بودن نپذیرفته و نامعتبر می­دانند، و در مقابل گروهی آن را صحیح می­ شمارند. اخیرا در اسناد بین­المللی همچون اصول قراردادهای تجاری بین­المللی و اصول حقوق قراردادهای خدماتی اروپایی نیز شرط بهترین تلاش مورد شناسایی قرار گرفته و معتبر اعلام شده است. در حقوق ایران نیز این شرط در برخی از قوانین همچون قوانین بیمه­ای و حقوق پزشکی صراحتا مورد پذیرش قرار گرفته است. این مقاله، با روش توصیفی­ ـ تحلیلی، پس از تشریح مفهوم شرط بهترین تلاش، به بررسی جایگاه شرط مذکور در نظام­های حقوقی ایران و امریکا و همچنین برخی از اسناد حوقی بین ­المللی می­پردازد.
دریافت: 1399/12/8 | پذیرش: 1400/9/17 | انتشار: 1401/2/9