دوره 25، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 4 صفحات 94-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Airom M, Salimi Turkamani H, Musazadeh M. Challenges of the Multilateral Compliance System In the legal regime of climate change (With Emphasis on the Paris Agreement). CLR 2021; 25 (4) :69-94
آیرم منصور، سلیمی ترکمانی حجت، موسی‌زاده محمد. چالش های نظام چندجانبه پایبندی در رژیم حقوقی تغییرات آب‌وهوایی (با تاکید بر موافقت‌نامه پاریس). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1400; 25 (4) :69-94

1- دانشجوی دکتری حقوق بین اللمل، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
2- دانشیار گروه حقوق، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، salimi@azaruniv.ac.ir
3- استادیار گروه حقوق، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
یکی از چالش‌های جامعه جهانی جهت رسیدن به رژیم حقوقی بین‌المللی موثر تغییرات آب‌وهوایی، منافع متضاد بازیگران دولتی در طراحی شیوه‌های پایبندی است. با توجه به تجربه ناامید کننده نظام پایبندی آمرانه (بالا به پایین) و الزام‌آور در پروتکل کیوتو، مذاکره‌کنندگان بار دیگر در پاریس در مقابل موانع توسعه نظام چندجانبه پایبندی قرار گرفتند. از حیث روش شناسی، این مقاله با تحلیل چالش‌های مزمن حقوقی نظام چندجانبه پایبندی، از طریق همسنجی (مطالعه تطبیقی) سازوکارهای پایبندی کنوانسیون چهارچوب سازمان ملل متحد و پروتکل کیوتو در صدد یافتن پاسخ این سوال است که چالش‌های مذکور چه تاثیری بر شیوه تدوین حقوقی سازوکار پایبندی موافقت‌نامه‌ پاریس داشته است؟ بر اساس یافته‌های این پژوهش، موافقت‌نامه پاریس از حیث «ماهیت حقوقی»، « شمول متعاهدین» و «معماری نظام تعهدات» مبتنی بر طراحی غیرخصمانه، فراگیر و داوطلبانه تدوین یافته است و حسب تمهیدات انشایی همچون به کارگیری مفهوم شفافیت موجبات رضایت نسبی طرف‌های متعاهد را فراهم آورده است.

دریافت: 1400/10/15 | پذیرش: 1401/4/11 | انتشار: 1401/5/20