دوره 27، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 100-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi Mojab S D, shirazi fardoei Z. The Status of the Good Faith Principle in Criminal Proceedings. CLR 2023; 27 (2) :70-100
موسوی مجاب سید درید، شیرازی فردویی زهرا. موقعیت اصل حسن‌نیت در فرایند دادرسی کیفری. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1402; 27 (2) :70-100

1- استادیار حقوق جزا و جرم شناسی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، doraid.mousavi@gmail.com
2- دانشجوی دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده علوم انسانی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم،ایران
حسن­نیت به مثابه یک اصل پایه در حقوق کیفری ماهوی و شکلی، نه‌تنها در زمینه توجیه چرایی رواداریِ نهادهای حقوقی از جمله اسباب اباحه رفتار ارتکابی، معاذیر قانونی و کیفیات مخفِّفه در حق مرتکب جرم مجال طرح می­یابد، بلکه در طول فرایند دادرسی کیفری از مرحله پلیسی تا مرحله رسیدگی و حتی اجرای حکم نیز موقعیت ویژه­ای دارد. با آنکه در ادبیات حقوقی و در قوانین کیفری بسیاری از کشورها به‌صورت صریح یا ضمنی به اصل حسن­نیت و تأثیر آن بر تصمیم مقام قضایی و گستره مسئولیت کیفری مرتکب، فراهم­سازی زمینه بهره­گیری از نهادهای ارفاقی، اعطای حق دفاع به متهم در توجیه رفتار ارتکابی و رفع اتهام، متعادل­سازی نگاه کنشگران رسمی نظام عدالت کیفری و غیره اشاره شده است، اما در ادبیات حقوق کیفری و آیین دادرسی کیفری ایران، به شکلی بایسته و مشخص به این اصل توجه نشده است. اگرچه برخی از کنشگران قضایی در مقام توجیه علت تعدیل یا تبدیل عناوین اتهامی و تغییر میزان مجازات بر اساس دکترین حقوقی به حسن­نیت توجه می­کنند، لیکن به دلیل عدم شناسایی موقعیت قانونی اصل یادشده و نیز مغفول واقع‌شدن جایگاه آن در جریان دادرسی کیفری، به نقش اثرگذار آن توجهی نمی­شود. در این پژوهش که به روش توصیفی ـ تحلیلی و درعین‌حال تطبیقی با بهره­گیری از ابزار کتابخانه­ و تحلیل محتوای برخی آراء انجام یافته، موقعیت اصل حسن نیت، طی فرایند دادرسی کیفری مورد تشریح واقع شده و به پیامدهای مثبت اهتمام قانونی و قضایی به آن از جمله تضییق دامنه جمعیت مظنونان و متهمان، کاهش حجم پرونده­های قضایی، کاهش تعداد محکومان و زندانیان و نیز تحکیم موقعیت دادرسی منصفانه اشاره شده است.

دریافت: 1401/2/24 | پذیرش: 1402/6/15 | انتشار: 1402/7/26