دوره 26، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 65-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

hamidian F, Isaee tafreshi M, Saheb T. Analysis of The Concept, Function and Effectiveness of Indirect Gatekeepers in Capital Market (A comparative study in Iranian and American law). CLR 2022; 26 (4) :30-65
حمیدیان فاطمه، عیسائی تفرشی محمد، صاحب طیبه. تحلیل مفهوم، کارکرد و اثربخشی پایش‌گران غیرمستقیم اطلاعات مالی در بازار سرمایه (مطالعه تطبیقی در حقوق ایران و آمریکا). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1401; 26 (4) :30-65

1- دانشجوی دکتری گروه حقوق خصوصی،دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استاد حقوق خصوصی،دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استادیار حقوق مالکیت فکری، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
جریان اطلاعات صحیح و قابل­اعتماد نقش بسیار حیاتی در ارتقای شفافیت، کارایی بازار و حمایت از سرمایه­گذاران ایفا می­کند. اما، تحقق این مهم تنها از طریق الزام مدیران به گزارش­دهی مالی میسر نخواهد‌‌ شد و حاکمیت شرکتی ناگزیر از ایجاد ساز‌و‌کار نظارت بر صحت اطلاعات مندرج در گزارش­های مالی خواهد بود. بنابراین، در کنار فرایند کنترل داخلی، اشخاصی خارج از ساختار سازمانی شرکت­های ناشر برای صحت­سنجی اطلاعات افشا‌‌‌ شده طراحی شده­اند که به‌عنوان پایش‌گران اطلاعات مالی شناخته ­می­شوند. برخی از مصادیق پایش‌گران از اساس برای اجرای کارکردهای  پایش‌گری در بازار طراحی­نشده­اند و تنها هنگام اجرای وظایف اصلی خود و به­­طور ضمنی صحت اطلاعات مالی ناشران را تأیید و زمینه جلب اعتماد سرمایه­گذاران و تصمیم گیری آگاهانه ایشان را فراهم می­کنند. از این­رو، به این اشخاص، پایش‌گران غیرمستقیم اطلاعات مالی گفته می­شود. تحلیل­گران اوراق بهادار، متعهدین پذیره­نویسی، وکلا و مشاوران حقوقی در این گروه از پایش‌گران قرارمی­گیرند. در این مقاله، تلاش شده­ است مفهوم، کارکرد و اثربخشی مصادیق این نوع از پایش‌گران در حقوق ایران و آمریکا بررسی­ شود. به ­این منظور، اطلاعات به­صورت اسنادی و کتابخانه‌ای جمع­آوری و سپس به روش تطبیقی، تحلیل­ شده­اند. یافته­های تحلیل نشان­می­دهد به سبب آنکه این اشخاص ذاتاً پایش‌گر نیستند، هنگام اجرای وظایف اصلی خود و کارکردهای پایش‌گری به­طور طبیعی در موقعیت­های متعارضی قرار می­گیرند که اثربخشی آن‌ها را در تحقق اهداف پایش‌گری کم­رنگ می­کند. از این­رو، الزام ایشان به ارائه گواهی مبنی ­بر تضمین صریح صحت اطلاعات یکی از مهم­ترین پیشنهادهایی است که برای ارتقای اثربخشی و کارایی پایش‌گران غیرمستقیم در این پژوهش ارائه ­شده­ است. با وجود این، بازار سرمایه باید برای تضمین بهتر کیفیت اطلاعات مالی، در کنار پایش‌گران غیرمستقیم، به اشخاص حرفه­ای دیگری متوسل شود که از اساس برای اجرای کارکردهای پایش‌گری در بازار خلق شده­اند و به‌عنوان پایش‌گران مستقیم اطلاعات مالی شناخته­ می­شوند.

دریافت: 1401/11/2 | پذیرش: 1401/11/28 | انتشار: 1402/3/9