دوره 27، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 157-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

bafahm M, Fahimi A, Hasanzadeh M. Abuse of Rights in Civil Proceedings in Iran and France. CLR 2023; 27 (1) :133-157
بافهم محمد، فهیمی عزیراله، حسن زاده مهدی. سوء استفاده از حق در دادرسی مدنی ایران و فرانسه. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1402; 27 (1) :133-157

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه قم،قم،ایران ، bafahm.m@gmail.com
2- دانشیار گروه حقوق خصوصی،دانشکده حقوق،دانشگاه قم،قم، ایران
3- دانشیار گروه حقوق خصوصی،دانشکده حقوق، دانشگاه قم،قم،ایران
اصحاب دعوا، در دادرسی مدنی حقوق متعددی دارند؛ ممکن است این حقوق مورد سوء­ استفاده، قرار گیرد. در قانون آیین دادرسی مدنی ایران، ممنوعیت سوءاستفاده از حق به تصریح و در قالب یک ماده قانونی، پیش‌بینی نشده است. از این­رو، پرسشی اساسی مبنی بر این­که «آیا در دادرسی مدنی، اصل ممنوعیت سوء استفاده از حق پذیرفته شده است یا خیر؟»، مطرح می­گردد. با توجه به سکوت قانون آیین دادرسی مدنی ایران، ممکن است در ممنوعیت سوءاستفاده از حق در دادرسی مدنی، تردید ایجاد شود؛ اما با بهره­گیری از روش تحقیق کتابخانه­ای و با استناد به ادله و مبانی دیگر (ازجمله اصول حقوقی، نظم عمومی، اخلاق، اهداف دادرسی و غیره)، این تردید رفع خواهد شد و می­توان ­ممنوعیت سوءاستفاده از حق در دادرسی مدنی را اثبات کرد. اگرچه این مبانی در حقوق فرانسه نیز جریان دارد، اما قانون­گذار فرانسه به این مبانی، اکتفا ننموده و در خصوص ممنوعیت سوءاستفاده از حق، سکوت اختیار نکرده است؛ بلکه مواد قانونی صریح و متعددی را برای ممنوعیت سوءاستفاده از حق پیش‌بینی نموده است.

دریافت: 1402/1/13 | پذیرش: 1402/3/10 | انتشار: 1402/4/14