دوره 27، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 124-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aminzadeh E, Mazloumi M, Mousavi F. Comparative Studying the Cooperation Principle Regarding the Allocation of Shared Waters in the legislative and judicial systems of the European Union and Africa. CLR 2023; 27 (2) :101-124
امین زاده الهام، مظلومی مرسده، موسوی فضل الله. مطالعه تطبیقی اصل همکاری در خصوص تخصیص آب‌های مشترک در نظام‌های تقنینی و قضایی اتحادیه اروپا و آفریقا. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1402; 27 (2) :101-124

1- استاد حقوق بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی،دانشگاه تهران، ایران ، eaminzadeh@ut.ac.ir
2- دانشجوی دکتری حقوق بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی،دانشگاه تهران، تهران، ایران.
3- استاد حقوق بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی،دانشگاه تهران، ایران
 اگرچه مسئله حقوق آب و به‌طور خاص آب‌های مشترک از دیرباز اهمیت فراوانی یافته؛ اما طی گذار از ساختار سنت، امروزه اهمیت پایبندی به الزامات واقع در این حوزه مضاعف شده است. مسئله بررسی نحوه تخصیص آب‌های مشترک در منطقه اروپا به دلیل فراوانی جمعیت و کمبود منابع و در منطقه آفریقا به دلیل بلااستفاده ماندن قسمت قابل‌توجهی از این منابع، از اهمیت فراوانی برخوردار شده که تخصیص نامناسب آن، تبعیض و محرومیت افراد زیادی را به همراه داشته که این امر بر سایر ابعاد حقوق بشر نیز تأثیر نهاده است. برای حل این چالش و دستیابی به هدف اصلی یعنی تحقق عدالت برای تمامی آحاد جامعه بشری، رویکرد تقنینی و قضایی حاکم بر دو منطقه آفریقا و اروپا با توجه به اصل همکاری حاکم بر تخصیص آب‌های مشترک مورد تحلیل قرارگرفته و از طریق تطبیق میان آن‌ها، نقاط ضعف و قوت هر یک آشکار شده و درنتیجه راهکارهایی برای ارائه حکمرانی خوب و نحوه تخصیص معقول و منصفانه این منابع و متناسب با واقعیت‌های اجتماعی موجود در هر سرزمین ارائه گردیده است؛ به‌گونه‌ای که بتواند بر سایر مناطقی که با این معضل مواجه هستند، اعمال گردد و از بروز اختلاف در این حوزه پیشگیری و یا اختلافاتی را که به وقوع پیوسته به‌نحو مسالمت‌آمیزی حل‌وفصل نماید.

دریافت: 1402/4/8 | پذیرش: 1402/7/2 | انتشار: 1402/7/26