دوره 27، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 112-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hoseini S A, zandi M, Tadayyon A. Feasibility of applying defamation laws in cyberbullying cases in Iranian and American criminal law. CLR 2023; 27 (3) :76-112
حسینی سیده آمنه، زندی محمدرضا، تدین عباس. بررسی جرم قلدری مجازی در حقوق کیفری ایران و آمریکا. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1402; 27 (3) :76-112

1- دانشجوی دکتری، حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشگاه آزاد تهران مرکزی، تهران، ایران
2- استادیار، حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشگاه آزاد تهران مرکزی، تهران، ایران ، Dr.z.cyber@gmail.com
3- استادیار، حقوق جزا و جرم‌شناسی، دانشگاه آزاد تهران مرکزی، تهران، ایران
سایبربولینگ (قلدری ­­مجازی) پدیده­ای جدید و چندبعدی است که اگرچه تاکنون محققان موفق به ارائه تعریفی مورد وفاق در مورد آن نگردیده­اند اما منجر به ورود آسیب‌های زیادی در قربانیان خود خصوصاً نسل جوان گردیده است. سایت‌ها و شبکه­های اجتماعی مانند اینستاگرام محیط‌های جدیدی را برای مرتکبان آن فراهم کرده است که به‌وسیله آن‌ها پیام‌ها و اطلاعات نادرست را درباره اشخاص منتشر و یا به صفحات شخصی افراد دسترسی پیدا می­کنند و به تحقیر آن‌ها در فضای مجازی می­پردازند و این امر ضرورت وجود قوانین کیفری را در این زمینه نشان می‌دهد. هدف از این تحقیق بررسی و تحلیل قلدری مجازی در حقوق کیفری ایران و آمریکا به منظور امکان‌سنجی اعمال این قوانین در خصوص پرونده‌های قلدری مجازی است. لذا در این راستا مفهوم‌شناسی قلدری مجازی، ویژگی‌های خاص آن و نیز قوانین مرتبط و مشابه در این زمینه از جمله هتک حیثیت، تهدید، اذیت و آزار و اخاذی در دو کشور مورد بررسی تطبیقی واقع شد و در نتیجه ضمن بیان محدودیت‌های راهکارهای مدنی در مبارزه با قلدری مجازی و بیان نقاط ضعف این راهکارها برای مقابله با این پدیده و نیز عدم کفایت قوانین مرتبط و موجود؛ ضرورت جرم‌انگاری آن در حقوق کیفری دو کشور مشخص گردید. در این تحقیق از روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه‌ای استفاده شده است.

دریافت: 1402/5/14 | پذیرش: 1402/8/28 | انتشار: 1402/9/29