دوره 19، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 74-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahi A, Hosseini S M, Khoeini G. Analysis of the Recoverability Reasons of Potential Treatment Risks regarding a Doctor’s Civil Liability (Iran and France’s Legal Systems). CLR 2015; 19 (4) :49-74
شاهی احد، حسینی میلاد، خوئینی غفور. تحلیل دلایل قابلیت جبران «مخاطرات احتمالی درمان» در مسؤولیت مدنی پزشک (نظام حقوقی ایران و فرانسه). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1394; 19 (4) :49-74

1- دانشجوی دکتری فقه و خصوصی، دانشکده حقوق دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
منظور از مخاطرات احتمالی درمان، آن دسته از مخاطراتی است که ناظر به اقدامات درمانی به معنای خاص بوده، این مخاطرات در هنگام انعقاد قرارداد درمان بین پزشک و بیمار قابل پیش­بینی نباشد. البته مفهوم متعارف این مخاطرات مربوط به جایی است که ورود آن، نه نتیجه تقصیر پزشک است و نه نتیجه تقصیر بیمار. در این مقاله، دلایلِ قابلیت جبران مخاطرات احتمالی درمان در مسؤولیت مدنی پزشک در حقوق ایران و فرانسه، مورد تحلیل قرار گرفته و در پایان این نتیجه به دست آمده که از یک طرف، پزشک از بابت چنین مخاطراتی، به دلیل رعایت موازین علمی و رفتار پزشک متعارف در شرایط و اوضاع و احوال خاصِ درمان، مسؤول نیست و نیز در حقوق ایران مانند فرانسه باید مقررات خاصی در این باره پیش­بینی گردد و از طرف دیگر، در بحث جبران زیان ناروا به بیمار در این خصوص، از آن­جایی که او نیز در ورود این زیان به خود دچار تقصیری نشده، منطقی است که قانون­گذار ایرانی با تأسیس «صندوق تضمینی مربوط به جبران خسارت زیاندیدگان اقدامات تروریستی، جرائم و حوادثی که عامل آن مشخص نیست یا به هردلیلی امکان گرفتن دیه از زیان­زننده ممکن نیست»، از منافع بیمار حمایت کند؛ همان­گونه که در حقوق فرانسه چنین زیانی از محل صندوق تضمینی معینی با رعایت شرایط و تشریفات ویژه­ای قابل جبران است.

دریافت: 1393/11/26 | پذیرش: 1394/12/8 | انتشار: 1394/12/28