دوره 22، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 220-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

gholampour M, Farajiha M, saber M, HabibZadeh M J. Mechanism of prisons oversight in the light of international documents and comparative criminal law. CLR 2018; 22 (4) :191-220
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-22983-fa.html
غلامپور مهدی، فرجیها محمد، صابر محمود، حبیب زاده محمدجعفر. سازوکارهای نظارت بر بازداشتگاه‌ها و زندان‌ها در پرتو اسناد بین‌المللی وحقوق کیفری تطبیقی. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1397; 22 (4) :191-220

URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-22983-fa.html


1- دانشجوی دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، mohammadfarajiha@gmail.com
3- استادیار حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- استاد حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (8959 مشاهده)
طبیعتِ نوعاً پوشیده و دور از دیدِ عموم ِزندان و بازداشتگاه از سویی و در نگاهِ مقاماتِ این مکان­ها، بی (یا دست­کم، کم) ­اهمیتیِ افرادی که در آنها نگهداری می­شوند؛ موجدِ گونه­ای احساسِ مصونیت و ناپاسخگویی است که حقوق ابتداییِ محبوسین را در معرضِ خطری گاه غیرقابلِ جبران قرار می­دهد. نبودِ سازوکاری مستقل و واقعی برای نظارت و بازرسی از بازداشتگاه و زندان و رسیدگی به شکایاتِ محبوسین، به توسعه گرایشِ طبیعیِ این محیط­ها به ماندن در وضعیتِ ناشناختگی[1] و ابهام، و پرهیز از شفافیت می­انجامد. برعکس، سعی در ایجاد شفافیت و پاسخگو نمودنِ مقاماتِ زندان از مجرای نظارت و بازرسی­هایِ منظم و مستقل بر طرز سلوک آنها با افرادِ دربند و رسیدگیِ منصفانه به شکایت­های آنها، هم­سو با اهداف درنظرگرفته­شده برای مجازات حبس یا قرارِ بازداشتِ موقت، ریسکِ سوءاستفاده از قدرت در این محیط­ها، توسل به زور در آنها، بی­­توجهی به دادخواهی بازداشت­شدگان و زندانیان، احساس مصونیت و بی­کیفرمانیِ ناشی از آن را کاسته و حقوق بنیادین افراد بازداشت­شده یا زندانی را از تضمینی قوی­تر برخوردار می­سازد.
مقاله پیش­رو، با بهره­گیری از ادبیات موجود در بحث­های نظارت و بازرسی از بازداشتگاه و زندان، ضمن نمایاندن استاندارهای بین­المللی موجود در این موارد می­کوشد با تحلیلِ اسناد و مدارک و گفتمانِ رسمیِ موجود در این زمینه، به این پرسش پاسخ دهد که سازوکارهای نظارت بر بازداشتگاه و زندان از چه ویژگی­هایی برخورداند.
در نظام عدالت کیفری ایران به رغمِ تلاش­هایی برای نظارت­­پذیر کردنِ محیط­های حبس، بیشترِ اقدامات در سطحی از نظارتِ درون سیستمی باقی مانده است که آن نیز در عمل، به صورت موردی/واکنشی و نه دائمی/کنشی و منظم، نوعاً پس از رسانه­ای شدنِ وقوع اتفاقی در این محیط­ها، در پاسخ به افکار عمومی و با طیِ تشریفاتی متعدد و اعمالِ بیشترین سطح از محدودیت صورت پذیرفته است. وجود برخی بازداشتگاه­های خارج از نظارت سازمان زندان­ها دست­کم در برهه­هایی از زمان، عدم پذیرش نظام نظارت مستقل بر بازداشتگاه و زندان­ها و ایجاد چالش­هایی در مسیر اعمال نظارت­های موردیِ خارج از نظام قضایی، سازوکارهای نظارت بر این محیط­ها را فاقد اثر بخشی لازم کرده است. 
 
متن کامل [PDF 684 kb]   (3437 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: حقوق تطبیقی
دریافت: 1397/4/20 | پذیرش: 1397/9/13 | انتشار: 1397/12/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.