دوره 26، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 65-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi H, khodarahmi N. The function of economic models in identifying and establishing liability rules Based on Mathematical Modeling. CLR 2022; 26 (3) :38-65
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-58499-fa.html
رحیمی حبیب‌الله، خدارحمی نسرین. کارکرد مدل‌های اقتصادی در شناسایی و وضع قواعد مسئولیت با تکیه بر مدل‌سازی ریاضی. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1401; 26 (3) :38-65

URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-58499-fa.html


1- دانشیار گروه حقوق خصوصی, دانشکده حقوق و علوم سیاسی - دانشگاه علامه طباطبائی- تهران - ایران ، rahimi@atu.ac.ir
2- دانشجوی دکتری،حقوق خصوصی،دانشکده حقوق و علوم سیاسی - دانشگاه علامه طباطبائی - تهران - ایران
چکیده:   (1441 مشاهده)

 شیوه استفاده و به‌کارگیری «مدل­های اقتصادی» در شناسایی و وضع قواعد مسئولیت، یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در پژوهش حاضر است.
کارکرد «مدل­ها» در تحلیل پدیده­های حقوقی، از جمله قواعد مسئولیت، فهم منطق تصمیم‌گیری به هنگام مواجهه با مسائل میان‌رشته­ای است تا از این طریق، تصمیمات «عوامل تصمیم گیر» در نظام مسئولیت،  بهینه‌سازی گردد. استفاده­ و به‌کارگیری قواعد مسئولیت برای رسیدن به هدف بهینگی توسط اقتصاد، ماهیت مسئله­ی مورد پرسش در این مدل­ها را میان رشته­ای می­سازد. برای مثال ضابطه­ی کارآمدی قواعد مسئولیت، ایجاد انگیزه­های بهینه­ی اقتصادی جهت اعمال احتیاط و فعالیت می­باشد.
در واقع، مسئله­ی فراروی مدل اقتصادی ارائه شده از قواعد مسئولیت، وضع قاعده­ی مسئولیت در مصادیق حوادث یکجانبه است؛ به نحوی که متغیرهای تصمیم، از جمله سطح احتیاط و فعالیت، بهینه شده و هدف مندرج در تابع هدف، تحقق یابد. پژوهش حاضر ضمن تأکید بر نقش مدل‌سازی در شناسایی و وضع قواعد مسئولیت، تلاش می­کند تا با رویکرد مدل‌سازی اولاً به احصای مصادیق حوادث یکجانبه و ارائه­ی ضابطه برای احصای این مصادیق پرداخته و ثانیاً به تحلیل قواعد مسئولیت مطلق و تقصیر در مصادیق حوادث یکجانبه براساس روش مدل‌سازی بپردازد؛ امری که در پژوهش­های صورت گرفته تاکنون به آن پرداخته نشده است. به این ترتیب، در این پژوهش، نمونه­ای از کاربرد روش مدل‌سازی که دارای پرسش و در واقع مسئله­ای با ماهیت میان رشته­ای است، ارائه می­گردد.
 
متن کامل [PDF 1895 kb]   (589 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: حقوق تطبیقی
دریافت: 1400/10/18 | پذیرش: 1401/10/15 | انتشار: 1402/2/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.