شریفی * سید الهامالدین، صفری2 ناهید. مقایسه نظریه هاردشیپ و فورسماژور در اصول حقوق قراردادهای بازرگانی، اصول حقوق قراردادهای اروپایی و حقوق ایران. پژوهشهای حقوق تطبیقی. 1392; 17 (4) :107-128
URL: http://clr.modares.ac.ir/article-20-9781-fa.html
1- 1. استادیار دانشگاه بینالمللی امام خمینی، قزوین، ایران
2- 2. دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده: (16502 مشاهده)
چکیده
تغییر ناگهانی اوضاع و احوال یکی از مشکلات طرفین بهویژه در قراردادهای مستمر و طولانیمدت است. التزام به اصل لزوم قراردادها و اعتقاد به اجرای قرارداد اولیه در وضعیت جدید مورد قبول هیچیک از نظامهای حقوقی قرار نگرفته است. برای پاسخگویی به چنین وضعیتهایی نظریات مختلفی در نظامهای حقوقی مختلف مطرح شده است که در این مقاله دو نظریه مهم یعنی نظریه هاردشیپ[1] و نظریه فورسماژور[2] مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
نظریه هاردشیپ ناظر به وضعیتی است که در نتیجه حادثه غیر قابل پیشبینی و خارج از کنترل، اجرای تعهد قراردادی بدون آنکه غیرممکن شود، به نحو فوقالعادهای دشوار و پرهزینه میگردد. نظریه فورسماژور ناظر به وضعیتی است که در نتیجه بروز حادثهای ناگهانی و گریز ناپذیر که قابل انتساب به متعهد نباشد، اجرای تعهد کاملاً غیرممکن گردد.
با توجه به تحلیلهای صورت گرفته این دو نظریه از این حیث که هر دو ناظر به تغییر اوضاع و احوال هستند و هر دو استثنایی بر اصل لزوم قراردادها تلقی میشوند و همچنین عناصر تحقق آن دو تا حد زیادی یکسان است، مشابهت دارند. با وجود این مشابهتها، تفاوتهای قابل ملاحظهای نیز میان آنها وجود دارد که مهمترین و بارزترین آنها این است که هاردشیپ ناظر به دشوار شدن اجرای تعهد و فورسماژور ناظر به غیرممکن شدن اجرای تعهد است. علاوه بر این تفاوتهای کاربردی دیگری از جمله تفاوت در اثر از وجوه بارز افتراق این دو نظریه است. در حالی که هاردشیپ با پذیرش سازوکارمذاکره و تعدیل، سعی در استمرار رابطه قراردادی دارد، فورسماژور با اثر انحلال و در مواردی تعلیق معافیت اعطا میکند.
1. Hardship
[2]. Force Majeure
دریافت: 1392/4/13 | پذیرش: 1392/11/20 | انتشار: 1393/1/1