دوره 21، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 26-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidian F, Shahbazinia M, Jafari F. Comparative Study of Conceptual and Practical Relation of Different Words in Amicable Arbitration. CLR 2017; 21 (1) :1-26
حمیدیان فاطمه، شهبازی نیا مرتضی، جعفری فیض الله. مطالعه تطبیقی ارتباط مفهومی و کاربردی الفاظ متعدد در داوری‌های دوستانه و کدخدامنشانه. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1396; 21 (1) :1-26

1- دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد حقوق خصوصی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار گروه حقوق خصوصی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استادیار گروه حقوق دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
در داوری مطابق با انصاف، داور درصدد است تا اختلافات مطروحه را به شیوه‌ای منصفانه حل و فصل کند و راه‌حلی را ارائه دهد که از طریق اعمال قواعد سخت و دقیق قانونی دست‌یافتنی نیست. «کدخدامنشی»، «اصول عدل و انصاف» و «انصاف»، اصطلاحات رایجی هستند که در حوزه داوری­های دوستانه مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ لکن در این‌که آیا هریک از این اصطلاحات و مفاهیم بر شیوه و سازوکار متفاوتی در تصمیم‌گیری منصفانه دلالت می‌کنند یا خیر، بین صاحبنظران اتفاق‌نظر وجود ندارد و به طور دقیق مشخص نیست که تمایز بین احکام مبتنی بر «انصاف» و احکام مبتنی بر «اصول عدل و انصاف» چیست و داوری بر مبنای «انصاف» از حیث مفهومی و کاربردی چه تفاوتی با «کدخدامنشی» دارد؟ لکن بررسی و تحلیل دقیق و جزئی عقاید نویسندگان، قوانین و نیز آرای داوری­های دوستانه، بیانگر این واقعیت است که این مفاهیم تنها سه اصطلاح متفاوت برای یک معنا و کاربرد در داوری منصفانه هستند و تجار در هنگام انعقاد قرارداد­های تجاری و ارجاع اختلافات خود به این شیوه از داوری، تنها براساس ترجیح زبانی به یکی از این اصطلاحات متوسل می­شوند؛ بدون این‌که در عمل برای آن‌ها تفاوت قابل اعتنایی در نظر بگیرند. لذا تأکید بر تمایز و تفکیک دقیق و رسمی این مفاهیم در عمل و رویه صحیح نیست.

دریافت: 1395/3/23 | پذیرش: 1396/1/26 | انتشار: 1396/3/1