دوره 26، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 48-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ramezani Akerdi H. Feasibility Study of Granting Legal Personality to ‎Bankrupt Estate (Studying the Iranian and American ‎Law)‎. CLR 2022; 26 (1) :25-48
رمضانی آکردی حبیب. امکان سنجی اعطای شخصیت حقوقی به دارایی ورشکسته (با مطالعه در حقوق ایران و آمریکا). پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1401; 26 (1) :25-48

استادیار گروه حقوق، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران ، H.ramezani@soc.ikiu.ac.ir

پس از صدور حکم ورشکستگی قواعد عمومی برهم می­ریزد؛ از جمله ورشکسته اختیار مداخله در اموال را ندارد و اقامه دعوی درخصوص دیون، مطالبات و اموال وی به طرفیت مدیر تصفیه و پاسخ به دعاوی نیز توسط وی صورت می­گیرد. همچنین امکان ادامه تجارت ورشکسته توسط دیگران نیز متصور است. مجموع مقررات حاکم بر ورشکستگی یکی از پرسش­های مهمی که ایجاد می­کند، چگونگی توجیه حقوقی رابطه تاجر و طلبکاران با اموال و نیز وضعیت حقوقی دیون و مطالبات است.
نظریات مختلفی در پاسخ مطرح شده است که یکی از مهمترین آنان که در حقوق آمریکا مورد توجه واقع شده، نظریه اعطای شخصیت حقوقی به دارایی (اموال، دیون و مطالبات) ورشکسته در زمان صدور حکم ورشکستگی است. به موجب این نظریه توجیه «قاعده منع مداخله»، «موقعیت حقوقی نهاد مدیرتصفیه»، «امکان ادامه تجارت ورشکسته پس از صدور حکم ورشکستگی بدون ایجاد تعارض با حقوق طلبکاران» و «سقوط دیون مازاد بر دارایی» امکان­پذیر می­شود. بررسی قواعد ناظر بر ورشکستگی در حقوق ایران و آمریکا نشان می­دهد، که گرچه برخی از قواعد حقوقی بر مبنای این نظریه قابل توجیه هستند ولیکن از طرف قانونگذار مورد پذیرش واقع نشده است.

دریافت: 1401/1/16 | پذیرش: 1401/5/26 | انتشار: 1401/8/5