دوره 27، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 48-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

bafahm M, fahimi A, Hasanzadeh M. The Prohibition's Sanction of Abuse of Rights in Iranian and French Civil Proceedings. CLR 2023; 27 (3) :1-48
بافهم محمد، فهیمی عزیزاله، حسن زاده مهدی. ضمانت اجرای ممنوعیت سوء استفاده از حق در دادرسی مدنی ایران و فرانسه. پژوهش‌های حقوق تطبیقی. 1402; 27 (3) :1-48

1- دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران ، bafahm.m@gmail.com
2- دانشیار گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران
3- دانشیار گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، ایران
اصحاب دعوا، در دادرسی مدنی حقوق متعددی دارند؛ ممکن است این حقوق مورد سوءاستفاده قرارگیرد. دراین­راستا مطابق اصل 40 قانون اساسی ایران و مبانی دیگر (از جمله نقش ممنوعیت سوءاستفاده از حق به­عنوان یکی از اصول حقوقی، توجه به هدف دادرسی مدنی، نظم عمومی و نیز  نقش اخلاق در حقوق)، سوءاستفاده از حق در دادرسی مدنی نیز ممنوع است. ممنوعیت سوءاستفاده از حق، مانند سایر قواعد حقوقی نیاز به ضمانت­اجرا دارد؛ بر این اساس، ضرورت دارد ضمانت­اجرای این اصل حقوقی، شناسایی گردد و پژوهش حاضر به­همین­منظور، ارائه گردیده است. نتایج این نوشتار، حاکی از آن است که ضمانت­اجرای ممنوعیت سوءاستفاده از حق در دادرسی مدنی، در دودسته­ی ضمانت­اجرای عام (شامل «عدم ترتب اثر بر عمل سوءاستفاده­آمیز» و «جبران خسارت») و خاص (شامل «جریمه مدنی» و «مسئولیت کیفری») قرار می­گیرد. هریک از این ضمانت­اجراها ماهیت، شرایط و قواعد خاصی دارند که در این تحقیق تبیین می­گردند.
دریافت: 1402/5/3 | پذیرش: 1402/8/7 | انتشار: 1402/9/29